ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

XA: "Be contrarian" συστήνει η Praxis

11:12 - 26 Ιουλ 2005 | Αναλύσεις
Στο σηµείο που έχει βρεθεί η εγχώρια αγορά, το ερώτηµα που γεννάται είναι αν θα συνεχιστεί το θετικό momentum ή θα παρουσιαστεί διόρθωση προς χαµηλότερα επίπεδα τιµών, επισημαίνει στην εβδομαδιαία έκθεση στρατηγικής της η Praxis International Χρηματιστηριακή.
Στους παράγοντες που συνιστούν τη συνέχιση του θετικού momentum και δηµιουργούν θετική ψυχολογία, η ΑΧΕ επισημαίνει:
1. Την µεγάλη ζήτηση και την επιτυχία της διάθεσης των µετοχών του ΟΠΑΠ τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές.
2. Την πεποίθηση ότι το πρόγραµµα ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη θα οδηγήσει τις τιµές των εµπλεκόµενων µετοχών (ΑΤΕ, ΟΤΕ, Εµπορική Τράπεζα) σε υψηλότερα επίπεδα τιµών.
3. Τη διαφαινόµενη ρευστότητα που υπάρχει στο σύστηµα και τροφοδοτείται (α) από χρήµατα που δεν απορροφήθηκαν από την δηµόσια προσφορά του ΟΠΑΠ, (β) από την επανεπένδυση των διανεµόµενων µερισµάτων, και (γ) από την ενεργοποίηση ανενεργών κωδικών γεγονός που φαίνεται από την αφύπνιση της µικρής και µεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά τις δύο τελευταίες εβδοµάδες. Από την άλλη πλευρά, οι παράγοντες που συνηγορούν σε µία επικείµενη διόρθωση της αγοράς είναι οι ακόλουθοι:
1. Το γεγονός ότι η αποτίµηση της εγχώριας αγοράς, τόσο σε επίπεδο ΓΔΧΑ όσο και σε επίπεδο FTSE 20 βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
2. H διατήρηση της τιµής του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα τιµών, γεγονός το οποίο λειτουργεί ανασταλτικά των ρυθµών ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας. (Η αύξηση της τιµής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια/βαρέλι οδηγεί σε µείωση των ρυθµών ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 0,20%).
3. Το αρνητικό µακροοικονοµικό περιβάλλον τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο.
4. Ενώ τέλος σημειώνεται και ο γεωπολιτικός κίνδυνος, ο οποίος επανέρχεται στην επιφάνεια µε τις τελευταίες τροµοκρατικές επιθέσεις, όσο κυνικά εξοικειωµένες και να δείχνουν οι κεφαλαιαγορές µε αυτό τον κίνδυνο. Για την τρέχουσα εβδοµάδα, η Praxis θεωρεί ότι η αγορά θα εξακολουθήσει να κινείται µε βάση το momentum και όχι τα θεµελιώδη δεδοµένα. Το επενδυτικό ενδιαφέρον αναµένεται και αυτή την εβδοµάδα να στραφεί στην µικρή και µεσαία κεφαλαιοποίηση προσπαθώντας να εκµεταλλευτεί το κλείσιµο της «ψαλίδας αποτιµήσεων» µεταξύ µεσαίας-µικρής και υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, η διαφαινόµενη διάχυση της ανόδου στην µικρή κεφαλαιοποίηση σκιαγραφεί το τέλος µίας ανοδικής κίνησης, τονίζουν οι αναλυτές της ΑΧΕ. Στις κυριότερες επενδυτικές επιλογές της περιλαµβάνονται οι εταιρείες Γερµανός, Intralot, Kleemann, Inform Λύκος, Σαράντης, Jumbo και Μυτιληναίος, ΓΕΚ και ΑΚΤΩΡ. Από τις επενδυτικές επιλογές της η Praxis εξαίρεσε κατά την τρέχουσα εβδοµάδα τη Hyatt λόγω επίτευξης της τιµής στόχου των 9,80 ευρώ ανά µετοχή.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.