ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citigroup: Δώστε βάση στις αναπτυγμένες αγορές

20:25 - 15 Ιουν 2006 | Αναλύσεις
Συμπλέοντας με άλλες παγκόσμιες αγορές μετοχών, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης υπέστησαν μια σημαντική διόρθωση από τα μέσα Μαίου, η οποία ακύρωσε όλη την άνοδο που είχε επιτευχθεί νωρίτερα εντός του έτους από τον DJ Stoxx 600 Οι αναλυτές της Citigroup παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τις μετοχές των Αναδυόμενων Αγορών και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι στο προσεχές εξάμηνο οι αναδυόμενες αγορές μπορεί να υπολείπονται σε απόδοση των ανεπτυγμένων με τον Robert Watson, Senior Investments Analyst, να συστήνει σε ορισμένες περιπτώσεις θα ήταν σκόπιμο οι επενδυτές να εξισορροπήσουν το χαρτοφυλάκιό τους αυξάνοντας την παρουσία τους στις ανεπτυγμένες έναντι των αναδυόμενων μετοχικών αγορών

Έχουν προταθεί διάφορες εξηγήσεις για αυτές τις ρευστοποιήσεις. Οι κυριότερες έχουν να κάνουν με τους φόβους ότι τα παγκόσμια επιτόκια ενδέχεται να αυξηθούν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά, καθώς ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών των χρηματιστηριακών εμπορευμάτων στον πληθωρισμό μπορεί να ενταθεί. Τα υψηλότερα επιτόκια θα έθεταν σε δοκιμασία τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, οι αναλυτές της Citigroup πιστεύουν ότι το κόστος εργασίας συνιστά κάπως μεγαλύτερο τμήμα των τιμών καταναλωτή από ό,τι οι τιμές των χρηματιστηριακών εμπορευμάτων και συνεπώς δεν ανησυχούν τόσο για τον αντίκτυπο των τιμών των εμπορευμάτων στον τιμάριθμο στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Επίσης, η θετική προδιάθεση των επενδυτών έναντι των πιο ριψοκίνδυνων επενδυτικών κατηγοριών, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών, έχει οδηγήσει σε σημαντικές ροές κεφαλαίων προς αυτή την κατεύθυνση κατά τους τελευταίους μήνες, κάνοντας ίσως τις αγορές αυτές πιο ευάλωτες σε μια διόρθωση της ψυχολογίας.

Μήπως έχει έρθει η ώρα για εξισορρόπηση των επενδύσεων στις Αναδυόμενες Αγορές;

Τις τελευταίες ημέρες οι αναδυόμενες αγορές μετοχών δείχνουν να έχουν πληγεί κάπως περισσότερο κατά τον τελευταίο μήνα από ό,τι οι αντίστοιχες ανεπτυγμένες (ο δείκτης MSCI Emerging Market Free έχασε περίπου ¼ της αξίας του μεταξύ 9 Μαΐου και 13 Ιουνίου, έναντι απώλειας 11,5% για τον δείκτη MSCI World).

Οι αναλυτές της Citigroup παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τις μετοχές των Αναδυόμενων Αγορών και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι στο προσεχές εξάμηνο οι αναδυόμενες αγορές μπορεί να υπολείπονται σε απόδοση των ανεπτυγμένων. Χάρη στις ισχυρές αποδόσεις των τελευταίων ετών, ενδέχεται μερικοί επενδυτές να έχουν θέσεις σε μετοχές αναδυόμενων αγορών που να είναι μεγαλύτερες από ό,τι ταιριάζει στο επενδυτικό τους προφίλ ως προς την ανάληψη κινδύνων και τον χρονικό ορίζοντα. Συνεπώς, σε ορισμένες περιπτώσεις θα ήταν σκόπιμο οι επενδυτές να εξισορροπήσουν το χαρτοφυλάκιό τους αυξάνοντας την παρουσία τους στις ανεπτυγμένες έναντι των αναδυόμενων μετοχικών αγορών, υπογραμμίζεται.

Οι μετοχές εμπορευμάτων (commodity stocks) υπό πίεση

Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι κλάδοι των μετοχών υλικών και ενέργειας επλήγησαν περισσότερο από ό,τι η παγκόσμια αγορά μετοχών (που αντικατοπτρίζεται στους δείκτες MSCI World), παρά το γεγονός ότι οι αγορές εμπορευμάτων εμφανίστηκαν σχετικά προσαρμοστικές κατά την πρόσφατη περίοδο διόρθωσης. Αυτό δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει: ιστορικά, οι κλάδοι των μετοχών εμπορευμάτων ήταν πιο στενά συσχετισμένοι με τη συνολική αγορά μετοχών παρά με τις τιμές των εμπορευμάτων. Παρότι οι αναλυτές της Citigroup εξακολουθούν να βλέπουν θετικά τις τάσεις των τιμών των εμπορευμάτων, είναι πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά τις μετοχές των εμπορευμάτων. Έχοντας ήδη γνωρίσει σημαντική άνοδο τους τελευταίους μήνες με βάση τις προσδοκίες για υψηλότερες μελλοντικές τιμές των εμπορευμάτων, ο κλάδος είναι πλέον σωστά αποτιμημένος κατά τους αναλυτές της Citigroup και μπορεί στους προσεχείς μήνες να υπολείπεται άλλων κλάδων σε απόδοση. «Προτείνουμε επομένως στους επενδυτές να περιορίσουν τις θέσεις τους σε αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν αποκλειστικά σε μετοχές εταιρειών εμπορευμάτων ανάλογα με το προφίλ τους ως προς τον επενδυτικό κίνδυνο και τον χρονικό ορίζοντα και να στραφούν σε μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια με ευρεία διαφοροποίηση σε κλάδους», τονίζεται στην έκθεση.

Διόρθωση Ανώριμης Ανοδικής Αγοράς στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, οι αναλυτές της Citigroup πιστεύουν ότι η συμπεριφορά της αγοράς όπως έχει καταγραφεί από τα μέσα Μαίου είναι χαρακτηριστική μιας ανώριμης ανοδικής αγοράς που έχει μέλλον μπροστά της και όχι μιας ώριμης ανοδικής αγοράς που πλησιάζει στο τέλος του κύκλου της. Παραθέτουν πέντε στοιχεία που ενισχύουν την άποψη αυτή:

Οι αποδόσεις είναι ισχυρές, αλλά η μεταβλητότητα παραμένει χαμηλή. Οι κινήσεις στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές υπήρξαν σχετικά σταθερές και προς μία κατεύθυνση τα τελευταία τρία χρ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.