ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

MS: «Αγοράζουμε μετοχές»

10:30 - 19 Ιουν 2006 | Αναλύσεις
Αγοραστής στις ευρωπαϊκές μετοχές βγαίνει τώρα ο Teun Draaisma. Σε σημερινή έκθεση της Morgan Stanley, ο αναλυτής του οίκου δηλώνει πως οι αγορές έπιασαν «πάτο» την περασμένη εβδομάδα και αναβαθμίζει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε overweight.

«Οι κίνδυνοι τους οποίους έως τώρα περιγράφαμε αντανακλώνται πλέον στις αποτιμήσεις και το επενδυτικό κλίμα», εκτιμά ο αναλυτής, ο οποίος, θα πρέπει να σημειωθεί, είχε προβλέψει την πρόσφατη διόρθωση στις αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley συστήνει στους πελάτες της να αυξήσουν την έκθεση των χαρτοφυλακίων τους σε μετοχές στο 55% από 50% (έναντι 50% που είναι τα επίπεδα αναφοράς), σε ομόλογα στο 40% από 35% και να μειώσουν τις θέσεις σε μετρητά στο 5% από 15% (10% είναι το benchmark). Υπενθυμίζεται ότι μόλις την Παρασκευή, και οι αναλυτές της Credit Suisse είχαν δώσει το σήμα για την επιστροφή των επενδυτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αναβαθμίζοντας τις μετοχές της περιοχής σε 5% overweight.

Με βάση το βασικό σενάριο των προβλέψεων της Morgan Stanley, οι ευρωπαϊκές μετοχές θα εμφανίσουν συνολικές αποδόσεις 10% στους επόμενους 12 μήνες, ενώ στο θετικό σενάριο, οι αποδόσεις μπορεί να ξεπεράσουν και το 20%.

Πρόκειται ουσιαστικά για την ανατροπή της επενδυτικής στάσης που τηρεί η Morgan Stanley από τις 30 Ιανουαρίου, όταν ανακήρυξε τα μετρητά σε προτιμώμενη επένδυση, με ουδέτερη σύσταση για τις μετοχές και underweightγια τα ομόλογα.

Ο Draaisma εντοπίζει τέσσερις παράγοντες πίσω από αυτή την αλλαγή στάσης:

* Οι αποτιμήσεις θεωρούνται τώρα ελκυστικές.

* Το κλίμα έχει επιδεινωθεί αισθητά, φτάνοντας σχεδόν στα επίπεδα του capitulation.

* Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι μπορεί να είναι αρκετοί, ωστόσο, έχουν κάπως βελτιωθεί.

* Και σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, ο δείκτης ρίσκου δίνει σήμα αγοράς, ενώ κοντά σε ανάλογη ένδειξη βρίσκονται οι δείκτες capitulation, αποτιμήσεων και θεμελιωδών στοιχείων.

Σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για τις αγορές, η Morgan Stanley τους εντοπίζει στην επιβράδυνση της αμερικανικής κατανάλωσης, την πιθανότητα ύφεσης, την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, τις υπερ-αισιόδοξες προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη και τις πιθανές αναγκαστικές πωλήσεις για την κάλυψη των margins.

Κ.Σαμ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.