ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To story της Κύπρου είναι «αντιπερισπασμός» - Η πραγματική απειλή για την Ευρώπη αυτήν τη στιγμή είναι η Ιταλία

00:08 - 03 Απρ 2013 | Αναλύσεις
To story της Κύπρου είναι «αντιπερισπασμός» - Η πραγματική απειλή για την Ευρώπη αυτήν τη στιγμή είναι η Ιταλία
Το να πει κανείς ότι η Ιταλία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, είναι μια συγκρατημένη περιγραφή. Και με τις εξελίξεις της Κύπρου, το ιταλικό πρόβλημα φαίνεται να έχει ξεχαστεί, ωστόσο οι αναλυτές προειδοποιούν πως είναι πολύ μεγάλο και σοβαρό για να αγνοηθεί, αφού αυτή είναι η πραγματική απειλή για την ευρωζώνη.

Οι μεγάλοι νικητές των πρόσφατων ιταλικών εκλογών ήταν ο Μπερσάνι, ο Γκρίλλο και ο Μπερλουσκόνι, ενώ ο φιλικός προς την αγορά τεχνοκράτης Μόντι«απορρίφθηκε».Το επίπεδο της πολιτικής αταξίας και απογοήτευσης σήμερα στην Ιταλία, είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι πρωτοφανές.

 

Ο Μόντι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «ανυπομονεί να φύγει» και ο Μπερσάνι έχει πει ότι «μόνο ένας παράφρων θα επιχειρήσει να ηγηθεί της Ιταλίας στο σημερινό περιβάλλον». Εν τω μεταξύ ο Γκρίλλο, ο οποίος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, λόγω των κατηγοριώνεναντίον του, ανακοίνωσε ότι η Ιταλία δεν χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις. Επίσης έχει δηλώσει πως το αντι-της- λιτότητας και αντι-του-συστήματος κόμμα του των Πέντε Αστέρων, θέλει να «καταστρέψει τα πάντα». Επιπλέον, θα θέσει ένα δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ αν ανέβει στην κυβέρνηση.

 

Από εκεί και πέρα, οι αναλυτές εκτιμούν πως αν ο Μπερλουσκόνι ή ο Γκρίλλο πάρουν τα ηνία της εξουσίας στην Ιταλία, οι αγορές θα πανικοβληθούν.

 

Ήδη, οι επενδυτές πωλούν ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα και αγοράζουν το ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών και των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Αυτό γίνεται σε αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς σήμερα, αλλά θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε χείμαρρο, εάν τα ηνία της εξουσίας στην Ιταλία καταλήξουν σε κάποιον από τους δύο.

 

Με λίγα λόγια, ενώ τα πρωτοσέλιδα αυτό το διάστημα είναι γεμάτα από τις εξελίξεις στην Κύπρο, η κυπριακή κρίση σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αποτελεί πραγματική απειλή για την ευρωζώνη.

 

Η πραγματική και άμεση απειλή, είναι η Ιταλία και για αυτό το λόγο οι οικονομολόγοι αναμένουν άλλο ένα ευρωπαϊκό καλοκαίρι χάους και κρίσης, κάτι που δεν θα ρίξει μόνο τις ευρωπαϊκές αγορές σε σύγχυση, αλλά θα οδηγήσει τους επενδυτές σε αμερικανικές μετοχές για κάλυψη και κατφύγιο. Οι μετοχές των ΗΠΑ έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί από τα χαμηλά του Μαρτίου 2009.

 

Την ίδια στιγμή, και ο πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management Jim O'Neill, δηλώνει : «Ξεχάστε την Κύπρο. Στην Ιταλία είναι το μεγάλο δράμα». Όπως επισημαίνει, δύσκολα οποιαδήποτε χώρα θα φύγει από την ευρωζώνη, ακόμη και η μικρή Κύπρος. Παρά το κόστος, η Κύπρος θα παραμείνει στο ευρώ, αν και σίγουρα υπάρχουν λόγοι και πολιτικές που την θέλουν εκτός. Όμως αν έφευγε από το ευρώ τότε θα ήταν δύσκολο να πειστούν οι αγορές πως η Ελλάδα ή - πιο σημαντικά – η Ιταλία, θα παραμείνουν.

 

Ο Jim O'Neill τονίζει πως η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία είναι ο παράγοντας Γκρίλλο στην Ιταλία. Ο ίδιος δεν καταλαβαίνει πώς οι σκληροί πολιτικοί του Βορρά δεν ασχολούνται με αυτό το θέμα. Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα στην ευρωζώνη και αν δεν αρχίσει να σημειώνει ανάπτυξη σύντομα,θα αρχίσει να τίθεται σοβαρά το θέμα σχετικά με τα οφέλη της παραμονής στο ευρώ. Τι κάνει η ΕΕ για να ασχοληθεί με αυτό; Τίποτα, γιατί τις αποφάσεις της της παίρνει η Γερμανία, καταλήγει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Goldman Sachs ΑΜ.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία - Νέο «όχι» Μπερσάνι στον Σίλβιο

Τελευταία τροποποίηση στις 11:29 - 03 Απρ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.