ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι short θέσεις στο ευρώ ενόψει ΕΚΤ, μπορεί να είναι εντελώς λάθος

00:51 - 04 Ιουν 2014 | Αναλύσεις
Οι short θέσεις στο ευρώ ενόψει ΕΚΤ, μπορεί να είναι εντελώς λάθος
Οι traders έχουν συσσωρευτεί στα short στοιχήματα έναντι του ευρώ, λίγο πριν την σημαντικότερη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εδώ και δύο χρόνια, η οποία έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ιστορική. Αλλά αυτό μπορεί να είναι το λάθος στοίχημα.

Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα για την τόνωση της οικονομίας, τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής και την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού. Μέρος της επιθυμητής... παρενέργειας αυτής της πολιτικής είναι η εξασθένηση του ευρώ, η οποία θα αυξήσει την αγοραστική δύναμη και θα βοηθήσει στην τόνωση των εξαγωγών .

agor030614

Γι' αυτό και οι traders ποντάρουν κατά του ενιαίου νομίσματος. Οι short θέσεις των hedge funds και άλλων επενδυτών και traders έναντι του ευρώ άγγιξαν τα 2,8 δισ. δολάρια την τελευταία εβδομάδα, διπλάσια από την εβδομάδα που προηγείθηκε, σύμφωνα με την Commodities Futures Trading.

Αλλά αυτή η τοποθέτηση χτυπάει... καμπανάκια.

 

Η αγορά είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στο "πούλησε τη φήμη και αγόρασε το γεγονός", επισημαίνει ο Marc Chandler της Brown Brothers Harriman.
"Αυτό συνέβη όταν η Fed ανακοίνωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης: Το δολάριο πραγματοποίησε sell-οff στην αναμονή, και στην ανακοίνωση σημείωσε ράλι", προσθέτει.

 

Τα σενάρια γύρω από την απόφαση της ΕΚΤ, είναι τα εξής:

  1. Μείωση των επιτοκίων, η οποία θα φέρει τα επιτόκια καταθέσεων σε αρνητικό έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο, η ΕΚΤ ουσιαστικά θα χρεώνει στις τράπεζες ένα... πέναλτι, όταν παρκάρουν τα κεφάλαιά τους σε αυτήν, προκειμένου να τους ενθαρρύνει να ενισχύσουν τον δανεισμό.
  2. Μια ένεση ρευστότητας, παρόμοια με προηγούμενες δράσεις της ΕΚΤ, το γνωστό LTRO, με τη παροχή φτηνών μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα και ο δανεισμός.
  3. Ένα σήμα ή ανακοίνωση ποσοτικής χαλάρωσης, ή ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τύπου Fed, μία δράση γνωστή ως "μπαζούκα", η οποία θα είναι πιο αμφιλεγόμενη πολιτικά, δεδομένου ότι η Ευρώπη δεν μοιράζεται κοινά ομόλογα σε ευρώ και θεωρείται ως το λιγότερο πιθανό σενάριο, αλλά σίγουρα αποτελεί πιο ισχυρή δράση.

ago030614

Οι αναλυτές τονίζουν πως τα μέτρα χαλάρωσης της ΕΚΤ έχουν ήδη αποτιμηθεί στην εξασθένηση του ευρώ. "Υπάρχει ένα υψηλότερο εμπόδιο για την ΕΚΤ να εκπλήξει πλέον", επισημαίνει ο Lee Hardman, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς συναλλάγματος της Bank of Tokyo Mitsubishi. "Έτσι, είναι πιθανό ότι η ΕΚΤ μπορεί να δυσκολευτεί να αποδυναμώσει σημαντικά το ευρώ περαιτέρω στο εγγύς μέλλον, εκτός εάν προχωρήσει σε μία δραστική κίνηση οπως το QE", προσθέτει.

 

"Το κλειδί για την αντίδραση του ευρώ την Πέμπτη θα είναι η ανακοίνωση (ή όχι) ενός προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων", τονίζει ο Alvin Tan, επικεφαλής του Cross Asset Research Team της Societe Generale. Η συνέχεια της αποδυνάμωσης του ευρώ απαιτεί την αναγγελία ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, όπως συμπληρώνει.

 

Με άλλα λόγια, η ανακοίνωση της ποσοτικής χαλάρωσης δεν έχει προεξοφληθεί, και θα είναι μια έκπληξη και μία επιθετική κίνηση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πιο αδύναμο ευρώ. Οτιδήποτε άλλο, έχει ήδη αποτιμηθεί. Και οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ δεν θα πάει τόσο μακριά ακόμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.