ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Με long πονταρίσματα ξεκίνησε το τρίμηνο

10:36 - 01 Οκτ 2014 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: Με long πονταρίσματα ξεκίνησε το τρίμηνο
Το να καταλήξει κανείς σε τεκμηριωμένο σενάριο για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χρηματιστήριου της Αθήνας δεν είναι προφανώς εύκολη υπόθεση, δεδομένου πως οι ενεργοί επενδυτές όσο και οι εν δυνάμει έχουν να αντιμετωπίσουν ένα δύσκολο γρίφο που εκτός από το νευρικό διεθνές περιβάλλον επηρεάζεται και από εσωτερικούς παράγοντες.

Όπως η πολιτική αστάθεια αλλά και η βούληση της Κυβέρνησης να αποδεσμευτεί σταδιακά από την επιτήρηση των δανειστών μας.
Για του λόγου το αληθές και παρά το γεγονός ότι ο Οκτώβριος ξεκίνησε ανοδικά με αρκετές μετοχές να παρουσιάζουν το «φαινόμενο του ελατηρίου», παράλληλα στο Χρηματιστήριο Παραγώγων μεγάλου ειδικού βάρους παίκτες κλειδώνουν θέσεις που θα αποβούν κερδοφόρες αν στην λήξη των συμβολαίων του μήνα (την τρίτη Παρασκευή) ο 25άρης δεν βρίσκεται υψηλότερα των 360 μονάδων. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η παραπάνω τακτική έχει αρχίσει να παρατηρείται εδώ και μερικές ημέρες με το επίπεδο να κατεβαίνει συνεχώς από τι 395 μονάδες.
Βεβαίως η μεγάλη εικόνα της αγοράς δεν θεωρείται παράδοξη, με τους επαγγελματίες του χώρου να παραδέχονται μεν τα περιθώρια για ανοδικό trading και από την άλλη να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.
Ειδικότερα αμφιβολίες εκφράζονται για το timing κατά το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πάρει την μεγάλη απόφαση για να προχωρήσει στην νομισματική χαλάρωση, ενώ θέλοντας και μη οι αγορές θα πρέπει να εντοπίσουν τα επίπεδα στα οποία θα σταθεροποιηθεί η ισοτιμία του δολάριο έναντι του ευρώ. Επιπρόσθετα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως επί της ουσίας για τους ξένους η χρονιά τελειώνει περί τα μέσα του Νοεμβρίου (κλείσιμο βιβλίων), κάτι που πρακτικά σημαίνει αυξημένες ρευστοποιήσεις όσο και στάση αναμονής μέχρι το ημερολογιακό γύρισμα του έτους.
Αναφορικά με τις Ελληνικές τράπεζες οι μετοχές των οποίων βρίσκουν στήριξη από το δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με την πρόθεση της ΕΚΤ να δέχεται από τα Ελληνική χρηματοπιστωτικά ιδρώματα ως εγγύηση πακέτα δανείων και εδώ υπάρχουν ενστάσεις για το κατά πόσο τελικά θα επιβεβαιωθεί η πληροφορία.
Κατά την τεχνική ανάλυση σε επίπεδο FTSE ase 25 η επανάκτηση του επιπέδου των 348/350 μονάδων αρχικά θέτει καλές βάσεις για τα επίπεδα των 365 και 375 περίπου μονάδων. Υπό τις παρούσες συνθήκες μόνο ανοδική και έγκυρη διάσπαση του τελευταίου επιπέδου αντίστασης των 375+- μονάδων θα αύξανε τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου των 400/410 μονάδων.
Αντίθετα, αποτυχία σε ένα από τα προαναφερθέντα επίπεδα αντιστάσεων θα έθετε σε κίνδυνο το χαμηλό Αυγούστου στις 336 μονάδες, ενώ έγκυρη πτωτική διάσπαση της ζώνης 327/336 ακυρώνει το ανοδικό σενάριο ανοίγοντας το δρόμο για χαμηλότερα επίπεδα ισορροπίας του FTSE25.
Α.Τάντουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 11:31 - 01 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.