ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ForexReport.gr: «Αιμορραγία» στις αγορές – όλοι πουλάνε μετοχές

23:13 - 15 Οκτ 2014 | Αναλύσεις
Ένα ακόμα sell off σε DAX και σε Wall Street. Και αν και οι επενδυτές περίμεναν μήνες ολόκληρους για να μπορέσουν να δουν τους δείκτες να διορθώνουν, τελικά η Ευρωζώνη έριξε και πάλι βαριά τη σκιά της. Οι μετοχές της ευρωπαϊκής περιφέρειας συνεχίζουν να θυμίζουν ημέρες του 2009-2010, καθώς η πτώση δεν έχει τελειωμό. Μέχρι το κλείσιμο της Wall Street, οι δείκτες είχαν καταφέρει να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειες.

Μακροοικονομικές ανακοινώσεις

Για μια ακόμα φορά, τα βλέμματα όλων παγώνουν στην παρατήρηση του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ο ΓΔ είναι έρμαιο στα χέρια των ξένων επενδυτών οι οποίοι πουλάνε δίχως αύριο δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στις εταιρίες, στην Ελλάδα και στις αγορές. Ο ΓΔ έφθασε να χάνει σχεδόν 10% που είναι οι χειρότερες απώλειες των τελευταίων έξι ετών. Οι αγορές είναι αμείλικτες και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει γυρίσει στα χρόνια της έναρξης της κρίσης καταστρέφοντας τις θυσίες που έγιναν για να πετύχουν τα μνημόνια.


Η κατάσταση στις αγορές

Η «νέα ελληνική κρίση» βρίσκει τις αγορές στο πιο ευαίσθητο σημείο τους, αφού ήδη οι μεγάλοι δείκτες έχουν υποχωρήσει πάνω από 10% από τα υψηλά τους και όλα δείχνουν ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Τα funds βρίσκονται υπερβολικά  εκτεθειμένα στις αγορές μετοχών με αποτέλεσμα η πτώση 10% να έχει οδηγήσει σε αναγκαστικές ρευστοποιήσεις χαρτοφυλακίων. Έτσι και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, μεγάλα funds «ξεφόρτωσαν» τεράστιες ποσότητες μετοχών και τοποθετήθηκαν στα ομόλογα.


Οι αιτίες της πτώσης

Οι αρχικές πιέσεις στους μεγάλους δείκτες ξεκίνησαν από τις συνεχείς αναφορές του ΔΝΤ στα υψηλά επίπεδα αποτίμησης των μετοχών και συνεχίστηκαν με εκθέσεις που υποβάθμιζαν τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Επιπλέον, οι επενδυτές είχαν προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ένα μαζικό πρόγραμμα στήριξης είτε αυτό αρχικά ήταν ένα ενισχυμένο πρόγραμμα αγορών ABS είτε ήταν ένα QE. Από τη στιγμή που ο Draghi δεν κατάφερε να πείσει για το πρόγραμμα ABS, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.


Νομίσματα

Οι ισχυρότατες απώλειες των μετοχών δε θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν το USD/JPY με την ισοτιμία να πραγματοποιεί χαμηλό στα 105,20 γεν πριν επιστρέψει πάνω από τα 106,00 με τη βραχυπρόθεσμη τάση να είναι ισχυρά πτωτική πλέον. Το δολάριο παρέμενε ισχυρό μέχρι και την ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων και έκτοτε κατέρρευσε δίνοντας χώρο στο ευρώ να κινηθεί μέχρι και πάνω από τα 1,2850. το κοινό νόμισμα πιθανόν να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο στις επόμενες συνεδριάσεις.


Εμπορεύματα

Ο χρυσός κατάφερε να βρει στήριξη στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και στην πτώση των μετοχών με αποτέλεσμα να αγγίξει τα $1.250. Όσον αφορά το πετρέλαιο, νέες ισχυρές πιέσεις οδήγησαν κοντά στα $80 με τον πόλεμο μεταξύ Σαουδικής Αραβίας – ΗΠΑ – Ρωσίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.