ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος το QE από τη Fed – Ισχυρή άνοδος του δολαρίου

09:45 - 30 Οκτ 2014 | Αναλύσεις
Η σημερινή συνεδρίαση της Fed έφερε την ολοκλήρωση των μέτρων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, τα οποία υπήρχαν από το 2009. Η Fed δεν απέκλινε εκατοστό της πορείας που είχε προδιαγράψει πολλούς μήνες πριν, ενώ αναγνώρισε τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας και δεν έδειξε να επηρεάζεται από την επιδείνωση του κλίματος παγκοσμίως.

Μακροοικονομικές ανακοινώσεις

Η Fed αναγνώρισε τη μεγάλη βελτίωση στην αγορά εργασίας, έδειξε ότι ελέγχει απόλυτα το διεθνές περιβάλλον το οποίο εκτιμά ότι δεν αποτελεί απειλή για την αμερικανική οικονομία, επιβεβαίωσε ότι αναμένει άνοδο του πληθωρισμού, ενώ δεν απομάκρυνε περισσότερο το χρόνο μιας αύξησης των επιτοκίων. Παρόλα αυτά, διατήρησε τη φράση «αξιόλογο χρονικό διάστημα» η οποία συνοδεύει την παραμονή των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.

Νομίσματα

Αν και στο ξεκίνημα της ευρωπαϊκής συνεδρίασης το δολάριο έδειχνε αδύναμο, τελικά η συνεδρίαση ολοκληρώνεται με το αμερικανικό νόμισμα να είναι πανίσχυρο. Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι όλων των νομισμάτων με τις απώλειες έναντι του ευρώ να ξεπερνούν τα 100 pips ενώ απώλειες σημείωσε και η στερλίνα. Η δυναμική του δολαρίου ήταν εμφανής έναντι όλων των G10, ενώ σε σχέση με το γεν έφτασε και πάλι στα 109,00 γεν.

Μετοχές

Αυξημένες διακυμάνσεις στις αγορές μετοχών με την ολοκλήρωση του QE να προκαλεί πιέσεις στους χρηματιστηριακούς δείκτες, αλλά το κλείσιμο έφερε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι καθοριστικές καθώς θα δείξουν αν οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι μετοχές έχουν τη δυναμική να κινηθούν ανοδικά, ανεξάρτητα από την έλλειψη στήριξης από τη Fed. Στο στόχαστρο των επενδυτών ο κλάδος ενέργειας ο οποίος έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα τις τελευταίες εβδομάδες.

Εμπορεύματα

Η άνοδος του δολαρίου δεν επιτρέπει και πολλές κινήσεις για τα εμπορεύματα. Άσχημα «χτυπημένος» ο χρυσός αλλά και το ασήμι ενώ το πετρέλαιο έχασε σημαντικό έδαφος από τα υψηλά ημέρας. Και αν το πετρέλαιο δείχνει ότι θα μπορούσε να επιστρέψει, τα πολύτιμα μέταλλα συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Μακροοικονομικές ανακοινώσεις

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αναμένεται να σημειώσει νέα πτώση και αυτό θα είναι έντονα αρνητικό για το ευρώ. ακολουθεί η ανακοίνωση του αμερικανικού ΑΕΠ, τα επιδόματα ανεργίας και η ομιλία της Yellen.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.