ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ING: Αυξάνεται η διάθεση επενδυτικού ρίσκου παρά την αβεβαιότητα στην οικονομία

19:13 - 01 Απρ 2015 | Αναλύσεις
ING: Αυξάνεται η διάθεση επενδυτικού ρίσκου παρά την αβεβαιότητα στην οικονομία
Αύξηση παρουσίασε η διάθεση για ανάληψη κινδύνου από την πλευρά των επενδυτών το τέταρτο τρίμηνο του 2014, παρά τις αβέβαιες προοπτικές της οικονομίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Risk Rotation Index της ING Investment Management (ING IM).

Πιο αναλυτικά, το 36,2% των θεσμικών διαχειριστών κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε ότι η πρόθεσή του για ανάληψη κινδύνου αυξήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες, σε σχέση με το 27,6% που δήλωσε ότι μειώθηκε, με αποτέλεσμα μία συνολική καθαρή αύξηση της διάθεσης για έκθεση σε κίνδυνο της τάξεως του 8,6%.

 

Αυτό αποτελεί μία βελτίωση συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2014, όπου λιγότερο από το ένα τρίτο (29%) των ερωτηθέντων έβλεπαν ενίσχυση της διάθεσης έκθεσης σε κίνδυνο, προκαλώντας μία συνολική κάμψη στη ροπή για ανάληψη κινδύνου της τάξεως του 0,6%. Αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή σε θετική διάθεση ανάληψης κινδύνου μετά την απότομη πτώση της μετά το 2ο τρίμηνο του 2014.

 

ing

 

Στο επίπεδο των επιμέρους γεωγραφικών ζωνών, οι επενδυτές στις ΗΠΑ έχουν μια ελαφρώς πιο θετική στάση απέναντι στον κίνδυνο, με 38,4% των ερωτηθέντων να υποστηρίζουν ότι η διάθεση ανάληψης κινδύνου τους είχε αυξηθεί κατά τους προηγούμενους έξι μήνες, σε σύγκριση με το 36,7% των επενδυτών που εδρεύουν στην Ευρώπη. Το ένα τέταρτο (25%) των επενδυτών από τον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσε ότι η διάθεση του για ανάληψη κινδύνου είχε αυξηθεί.

 

Όταν ρωτήθηκαν για τους πιο σημαντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν, οι επενδυτές ανέφεραν μια πιθανή κρίση στην Ευρωζώνη ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους, με σχεδόν το ήμισυ (46%) των ερωτηθέντων να την θεωρεί ως ένα «σημαντικό» ρίσκο2. Ακολούθησε η απειλή του αντιπληθωρισμού (36%) και η πολιτική, οικονομική ή και κοινωνική αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές.

 

Ο Valentijn van Nieuwenhuijzen, Head of Strategy, Multi-Asset στην ING Investment Management (ING IM), λέει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει σήμερα μια σειρά από μαύρα σύννεφα που αιρούνται πάνω από την παγκόσμια οικονομία. Παρά τις αβέβαιες προοπτικές, ωστόσο, οι επενδυτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πιστεύουν ότι υπάρχουν πηγές ευκαιριών. Καθώς πλησιάζουμε το δεύτερο τρίμηνο του 2015 αναμένουμε τη διάθεση ανάληψης κινδύνου να αυξηθεί καθώς οι διαχειριστές χαρτοφυλακίων θα αποκτήσουν μια καλύτερη κατανόηση του οικονομικού τοπίου και, με έξυπνη επενδυτική στρατηγική, η σημερινή αγορά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια καλή πλατφόρμα για σημαντικές αποδόσεις».

 

Όταν ρωτήθηκαν για τις προτιμώμενεςς στρατηγικές και τους τύπους προίόντων σε σχέση με τον κίνδυνο και την απόδοση μέσα στους επόμενους 6 έως 12 μήνες, περισσότεροι από τους μισούς (52%) των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτίμησαν τα hedge funds. Η προτίμηση σε multi-asset κεφάλαια, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε σημαντικά, καθώς ανήλθε από 18% σε 28% μεταξύ του 3ου και 4ου τριμήνου του 2014. Η αύξηση αυτή καθιστά τα multi-asset κεφάλαια μία από τις πιο δημοφιλείς στρατηγικές από πλευράς κινδύνου.

 

Ο Van Nieuwenhuijzen συνεχίζει: «Τα τελευταία χρόνια έχουμε βιώσει μια αύξηση του ενδιαφέροντος για επενδυτικές στρατηγικές multi-asset, όπως μικτές ή συνολικής απόδοσης, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αποκωδικοποιούν τη δυναμική του τρέχοντος παγκόσμιου επενδυτικού περιβάλλοντος. Αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί κατά τα επόμενα χρόνια».

 

Κοιτάζοντας μπροστά τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, οι μετοχές εξακολουθούν να είναι η πιο ελκυστική κατηγορία ενεργητικού με βάση τη σχέση κινδύνου-απόδοσης, κατηγορία που επιλέχθηκε από το 46% των ερωτηθέντων. Εναλλακτικές λύσεις, όπως τα hedge funds και multi-asset κεφάλαια, έρχονται δεύτερες με μικρή διαφορά, καθώς επιλέγονται από το 45% των ερωτηθέντων, ενώ ο κλάδος της ακινήτης περιουσίας ολοκληρώνει τις τρεις περισσότερο προτιμόμενες κατηγορίες με 29%.

 

Αναλύοντας τις απόψεις των επενδυτών σχετικά με τις γεωγραφικές περιοχές με βάση τη σχέση κιδνύνου - απόδοσης, οι περισσότεροι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι καλύτερες ευκαιρίες βρίσκονται εντός των ΗΠΑ, με το 84% των επενδυτών να προτιμά αυτή την περιοχή, και το 49% να την κατατάσσει συνολικά ως την πιο ελκυστική περιοχή. Το 59% των επενδυτών υπέδειξε επίσης τις προτίμησή του χαρακτηρίζοντας την Ευρωζώνη ως μια ελκυστική περιοχή – παρά το γεγονός ότι μόνο το 10% τη θεωρεί την πιο ελκυστική περιοχή. Οι αναδυόμενες αγορές ήρθαν τρίτες στην ψηφοφορία, με το 48% των ερωτηθέντων να τις θεωρούν ως ευνοϊκές για τις επενδύσεις, και με το 20% να τις θεωρεί τις πιο ελκυστικές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.