ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Barclays: Ελλάδα, Ελλάδα και Πάλι Ελλάδα- Επιπτώσεις για την Αγορά

14:34 - 20 Απρ 2015 | Αναλύσεις
Barclays: Ελλάδα, Ελλάδα και Πάλι Ελλάδα- Επιπτώσεις για την Αγορά
H Barclays πιστεύει ότι η πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου είναι μεγαλύτερη τώρα από ότι ήταν ποτέ...

Το συναίσθημα της αγοράς απέναντι στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστο και το ευρώ είναι πιθανό να επηρεαστεί αρνητικά καθώς παραμένει η πολιτική αβεβαιότητα. Τα προβλήματα ρευστότητας για την Ελλάδα είναι πιθανό να παραμείνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, παρά την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα και την έκδοση των t-bills. Η τράπεζα εκτιμά ότι η Ελλάδα θα είναι πιεσμένη για να καλύψει όλες τις πληρωμές του δημόσιου τομέα στο τέλος του μήνα. Ομοίως, οι συνθήκες ρευστότητας του τραπεζικού τομέα, έχουν επιδεινωθεί όπως αποδεικνύει η αυξημένη χρήση του ELA.

Η αυξημένη αβεβαιότητα έχει μια σειρά από επιπτώσεις:

  1. εξακολουθεί να οδηγεί σε εκροές καταθέσεων,
  2. δημιουργεί ανησυχίες φερεγγυότητας για τις τράπεζες,
  3. περιορίζει τα φορολογικά έσοδα,
  4. εμποδίζει τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2015 και
  5. αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος ρευστότητας για το δημόσιο ταμείο ή τις τράπεζες.

financial market stress

Συνολικά η Barclays πιστεύει ότι η πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου είναι μεγαλύτερη τώρα από ότι ήταν ποτέ, αν και το βασικό σενάριο που κυριαρχεί στις προβλέψεις είναι μία λύση μη χρεοκοπίας. Επιπλέον, παρά τον πρόσφατο εφησυχασμό της αγοράς, ορισμένα στοιχεία μετάδοσης (contagion) έχουν αρχίσει να διεισδύουν στις περιφερικές αγορές σταθερού εισοδήματος και στις ευρωπαϊκές μετοχικές αγορές.

Αν και δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της τράπεζας, βλέπει αυξημένους τους κινδύνους αποτυχημένων διαπραγματεύσεων με το Eurogroup στις 24 Απριλίου, γεγονός που θα προσθέσει περαιτέρω επιπλοκές στο έπος των διαπραγματεύσεων και πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά την ευρώ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.