ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα χαμηλά κάτω από το μηδέν αγγίζουν τα επιτόκια στην περιοχή του ευρώ

12:59 - 20 Μαϊ 2015 | Αναλύσεις
Νέα χαμηλά κάτω από το μηδέν αγγίζουν τα επιτόκια στην περιοχή του ευρώ
Η RBS υποστηρίζει ότι πράγματι τα επιτόκια καταθέσεων στο ευρώ βρίσκονται κάτω από το μηδέν στην αρχή της καμπύλης.  

Τα επιτόκια στην ευρωζώνη συνέχισαν να βυθίζονται κάτω από το μηδέν σε νέα χαμηλά ρεκόρ και το τριμηνιαίο OIS, οπως σημειώνει η RBS, είναι στις -12μ.β. 

Η RBS προσθέτει ότι έχουν γίνει πολλά μετά την ομιλία του Benoit Coeuré της ΕΚΤ κατά τη σύνοδο των hedge funds την Δευτέρα, η οποία κυκλοφόρησε στο κοινό την Τρίτη. Το επίκεντρο ήταν το σχόλιό του ότι η ΕΚΤ προτίθεται να επισπεύσει τις αγορές ομολόγων αυτό το μήνα και τον επόμενο για να αντισταθμίσει τη μειωμένη ρευστότητα των αγορών το καλοκαίρι. Αλλά η ουσία της ομιλίας του ήταν το πώς το θεωρητικά μηδενικό όριο για τα επιτόκια καταθέσεων είναι στην πραγματικότητα σημαντικά κάτω από το μηδέν και το πώς η πολιτική μπορεί να συντρίψει τα ποσοστά σε ολόκληρη την καμπύλη προς τα κάτω για να επιτευχθεί περισσότερη πολιτική χαλάρωση, εάν αυτό απαιτείται.

Η RBS υποστηρίζει ότι πράγματι τα επιτόκια καταθέσεων στο ευρώ βρίσκονται κάτω από το μηδέν στην αρχή της καμπύλης. Η πολιτική αυτή, όπως άλλωστε έχει επισημάνει η τράπεζα εδώ και αρκετά καιρό, είναι πιθανό να κάνει το ευρώ πολύ φθηνό, οδηγώντας σε εκροές καταθέσεων από το ευρώ σε άλλα νομίσματα.

ECB cash rate 20052015

Τελευταία τροποποίηση στις 13:17 - 20 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.