ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα Ζηλανδία: Πού οφείλεται η επιβράδυνση της ανάπτυξης;

21:09 - 18 Ιουν 2015 | Αναλύσεις
Νέα Ζηλανδία: Πού οφείλεται η επιβράδυνση της ανάπτυξης;
Η δραστηριότητα στους βασικότερους κλάδους της οικονομίας της Νέας Ζηλανδίας, σημείωσε πτώση κατά 2,9%.

Η οικονομία της χώρας κατέγραψε υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να σημειώνει άνοδο μόλις κατά 0,2% που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός των τελευταίων δυο ετών. Η επιβράδυνση ήταν αποτέλεσμα της μείωσης της δραστηριότητας στους κλάδους των γαλακτοκομικών και της εξόρυξης.

Η δραστηριότητα στον κλάδο γαλακτοκομικών σημείωσε πτώση κατά 2,3% το πρώτο τρίμηνο εξαιτίας της ξηρασίας σε μεγάλο μέρος της χώρας με αποτέλεσμα οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων να βρεθούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Ο κλάδος εξόρυξης, σημείωσε επιβράδυνση κατά 7,8% εξαιτίας της πτώσης στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η δραστηριότητα στους βασικότερους κλάδους της οικονομίας της χώρας, σημείωσε πτώση κατά 2,9%. Τα στοιχεία ήταν κατώτερα των προβλέψεων των αναλυτών και οδήγησαν στην πτώση του NZD κατά 1,0%. Η RBNZ αντέδρασε μειώνοντας τα επιτόκια για να στηρίξει την οικονομία και να δημιουργήσει πληθωρισμό, ενώ οι αναλυτές αναμένουν και νέες μειώσεις.

Η Νέα Ζηλανδία πιθανόν δεν θα αναπτυχθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ισχυρή πεποίθηση που επικρατεί ότι η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται σε μια φάση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης.

Στη Νέα Ζηλανδία το οικονομικό περιβάλλον βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα καλή συγκυρία χαμηλού πληθωρισμού και ισχυρής ανάπτυξης, αλλά οι διεθνείς συνθήκες και η παγκόσμια οικονομική αδυναμία, έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό περιβάλλον στασιμοπληθωρισμού. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.