ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μεγάλο μυστικό της πτώσης του πετρελαίου

12:40 - 28 Αυγ 2015 | Αναλύσεις
Το μεγάλο μυστικό της πτώσης του πετρελαίου
Ποιο είναι το σκοτεινότερο σημείο της πτώσης των τιμών του πετρελαίου κατά τις τελευταίες 10 εβδομάδες;

Η χθεσινή άνοδος κατά 10% του πετρελαίου έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ ήδη οι επενδυτές προσπαθούν να βρουν καλύτερα επίπεδα για τοποθετήσεις.

Όλες αυτές τις δέκα εβδομάδες που το πετρέλαιο βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ακούστηκαν πολλά για τους λόγους που συμβαίνει αυτό. Φυσικά, ένας από τους λόγους είναι η Κίνα. Όχι όμως γιατί ζητάει λιγότερο πετρέλαιο αλλά γιατί οι αγορές έσπευσαν να προεξοφλήσουν μια πτώση της ζήτησης λόγω της πτώσης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

Με την προσφορά να υπερβαίνει τη ζήτηση ήδη κατά 2 εκατ. σύμφωνα με υπολογισμούς, η εξέλιξη στην Κίνα δεν ήταν θετική. Όμως, σε όλο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ίσως το σκοτεινότερο σημείο όλης της πτώσης. Την δράση των πετρελαϊκών χωρών, οι οποίες προσπαθούν να προστατευτούν από τις χαμηλές τιμές.

Η δραστηριότητα στην αγορά των options δείχνει τεράστια «χετζαρίσματα» τα οποία λόγω μεγέθους επηρρέασαν σημαντικά την πορεία των τιμών. Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα το οποίο απέφερε αρκετά δισεκατομμύρια σε κέρδη ήταν ένα κολλοσιαίο put από το Μεξικό, το οποίο ξεκίνησε να «χετζάρει» από τα $60 και σταμάτησε στα $42. Το short squeeze είναι ήδη συγκλονιστικό και ίσως είναι μόνο η αρχή. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.