ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurobank Equities: Σε καλό δρόμο για την κερδοφορία η Εθνική

14:01 - 27 Μαϊ 2016 | Αναλύσεις
Eurobank Equities: Σε καλό δρόμο για την κερδοφορία η Εθνική
Σε καλό δρόμο για την αξιοπρεπή κερδοφορία βρίσκεται η ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα, σύμφωνα με την Eurobank Equities, η οποία παραμένει με σύσταση buy (αγορά) και την τιμή στόχο στα 0,48 ευρώ. Η Εθνική ανακοίνωσε κέρδη ύψους 21 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 263 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Αν δεν υπολογιστούν τα έκτακτα αποτελέσματα, η κερδοφορία του α΄ τριμήνου ανήλθε στα 87 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο ομίλου, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στα 126 εκατ. ευρώ από 54 εκατ. στο δ΄ τρίμηνο 2015. 
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στον ρυθμό δημιουργίας νέων επιχειρηματικών επισφαλειών, με τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών στη λιανική τραπεζική να διατηρούνται σε αρνητικά επίπεδα (-136 εκατ.). 


Η τράπεζα στοχεύει σε τρεις άξονες: σε περαιτέρω βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην αναβάθμιση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και στην υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας στην έξοδο από την ύφεση. 


Ο εγχώριος δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ανήλθε σε 49,6% από 49,2% στο δ΄ τρίμηνο του 2015, ενώ ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρέμεινε αμετάβλητος σε 76,5% στην Ελλάδα και σε 74,6% σε επίπεδο ομίλου. 
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (CET 1) ανέρχεται σε 17,2%, συνυπολογίζοντας τις υπό ολοκλήρωση πωλήσεις των ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ, NBGI και Finansbank, και εξαιρώντας τα υπό αίρεση μετατρέψιμα ομόλογα (CoCos). Αν συνυπολογιστούν τα CoCos, ο δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 22,5%. 


Με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων κεφαλαιακών ενεργειών και εξαιρουμένων των CoCos, o δείκτης CET 1 ανέρχεται σε 16,7% (στο 21,9%, συμπεριλαμβανομένων των CoCos).


Κατά την άποψη της Eurobank Equities, η Εθνική Τράπεζα προσφέρει τον καλύτερο ισολογισμό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, όπως αντανακλάται i) στον υψηλότερο δείκτη κάλυψης NPE, ii) στον υψηλότερο CET 1 (εκτός COCO), και iii) στη μακράν καλύτερη θέση ρευστότητας. 
Κατά την άποψή της, η ΕΤΕ διαπραγματεύεται σε ελκυστική τιμή, σε 0.35x P / TBV, ενώ η τιμή στόχος αντανακλά σε 0.55x P / TBV για το 2017.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.