ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BofA: «Underperform» για τις ελληνικές τράπεζες

11:46 - 08 Ιουλ 2016 | Αναλύσεις
BofA: «Underperform» για τις ελληνικές τράπεζες
Με φόντο τους φόβους για την κρίση που πλήττει το ιταλικό τραπεζικό σύστημα και τις προεκτάσεις που μπορεί αυτή να πάρει η BofA Merrill Lynch προχώρησε σήμερα σε υποβάθμιση της σύστασης και των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών θεωρώντας 'τες “αδύναμο κρίκο” στις αναταράξεις που υπάρχουν σε όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα η σύσταση που θέτει για τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών είναι «underperform», δηλαδή «υποαπόδοση».

 

Επίσης θέτει νέες τιμές στόχους ως εξής:

 

Όπως τονίζει, οι κίνδυνοι επισκιάζουν όλους πιθανούς θετικούς καταλύτες για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι διαρθρωτικοί και ενώ δεν είναι σαφές πότε θα υλοποιηθούν, θα πρέπει να αποτιμηθούν στις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών.

 

Οι τρεις βασικοί κίνδυνοι είναι: (1) Το θέμα της ποιότητας του ενεργητικού θα είναι δύσκολο να επιλυθεί με έναν φιλικό προς τις τράπεζες τρόπο.  (2) Η δομή της χρηματοδότησης δεν εμφανίζεται να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. (3) Η ποιότητα των κεφαλαίων φαίνεται φτωχή και κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να βελτιωθεί.
 
Η BofA επισημαίνει ότι το επίπεδο των ανοιγμάτων στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διαμορφώνεται στο 50% είναι πολύ υψηλό για να αφομοιωθεί μέσω της ανάκαμψης του κύκλου του δανεισμού. Ένας συνδυασμός λύσεων είναι πιθανόν να εφαρμοστούν, ακόμα και κάποιες που μπορεί να μην είναι οικονομικά δικαιολογημένες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της BofA, το χάσμα μεταξύ των προβληματικών δανείων και της κάλυψης από τις προβλέψεις και τα collaterals αγγίζει τα 13 δισ. ευρώ.

 

Όπως σημειώνει πάντως, το ζήτημα της ρευστότητας έχει λυθεί για τώρα, και οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στη δομή χρηματοδότησης θα έχουν θετική επίδραση. Ωστόσο, η υψηλή εξάρτηση από τα κρατικά κεφάλαια ( ELA+EKT=27% των ισολογισμών τους) θα πρέπει να αλλάξει και η συρρίκνωση των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος. Η επιστροφή των καταθέσεων μπορεί να χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως έχουν δείξει η Κύπρος και η Ισλανδία.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 08 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.