ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JP Morgan: Κλειδί για την ανάκαμψη του Χ.Α. οι τράπεζες

11:16 - 22 Σεπ 2016 | Αναλύσεις
JP Morgan: Κλειδί για την ανάκαμψη του Χ.Α. οι τράπεζες
Το κλειδί για την ανάκαμψη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι οι τράπεζες. Αυτό αναφέρει σε νέα ανάλυσή της η JP Morgan, σχολιάζοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μείνουν ουδέτεροι στην αγορά, έως ότου βελτιωθεί το κλίμα.

Στην ευρύτερη ανάλυσή της για την περιοχή CEEMEA (Central & Eastern Europe, Middle East and Africa), για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, η JP Morgan θεωρεί ότι οι ελληνικές μετοχές πλήττονται από τη συνεχή οικονομική ύφεση, επισημαίνοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προτιμήσουν μετοχές με υψηλή μερισματική απόδοση προκειμένου να εξαλειφτεί το κόστος του ρίσκου.


Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος διαπραγματεύεται στο 0.2x με βάση το δείκτη P/BV, ενώ αναμένεται σταδιακά να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Η υψηλή μεταβλητότητα μετατρέπει τους δείκτες Sharpe να φαίνονται ιδιαίτερα χαμηλοί, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει υψηλή μερισματική απόδοση για την εξάλειψη των κινδύνων.


Ειδικότερα, ο κλάδος ολοκλήρωσε την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή του τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ προχώρησε και σε αναδιάρθρωση ορισμένων ομολόγων. Το δεύτερο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους, τα οποία χαρακτηρίζονται μεικτά. 

 

Η EUROBANK σημείωσε κέρδη 46 εκατ. ευρώ, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ η ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα και η ALPHA BANK είχαν ζημίες 3,1 εκατ. και 16,8 εκατ. αντίστοιχα. 


Το μήνυμα των διοικήσεων ήταν σαφές: Η κερδοφορία θα επιστρέψει μόλις η ύφεση τελειώσει. 
Όμως όπως αναφέρει η JP Morgan, οι σκεπτικιστές σημειώνουν ότι τράπεζες είχαν το ίδιο μήνυμα για αρκετά χρόνια τώρα. 


Οι τραπεζικές μετοχές χάνουν από την αρχή του έτους 46,3%, ενώ η αγορά υποχωρεί κατά 26,7%, αλλά αυτά τα ποσοστά δεν δείχνουν την έντονη μεταβλητότητα που συνοδεύει τον κλάδο. 


Κατά την άποψη της JP Morgan αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα. 
Ενώ οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι υψηλές, η μεταβλητότητα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για τη σύσταση τοποθέτησης στην αγορά, εξαιτίας του αυξημένου προφίλ κινδύνου. 


Ο ΟΤΕ είναι η μόνη μετοχή της Ελλάδας στα top pick της JP Morgan. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.