ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Υπό αναθεώρηση σύσταση και τιμή στόχος από την Pantelakis

14:00 - 28 Σεπ 2016 | Αναλύσεις
ΔΕΗ: Υπό αναθεώρηση σύσταση και τιμή στόχος από την Pantelakis
Μπορεί τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του έτους 2016 να ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενα, ωστόσο σύμφωνα με την Pantelakis Securities, προκάλεσαν σοβαρά ερωτήματα. Τα αποτελέσματα κρίνονται αδύναμα, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης και του μεριδίου αγοράς, καθώς και των υψηλών προβλέψεων.

Η επιχείρηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όχι μόνο εξαιτίας της απώλειας μεριδίου αγοράς, αλλά και της μείωσης της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής. 
Τα προβλήματα ρευστότητας παραμένουν οξυμένα και θα επιβαρυνθούν από τις ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ και τον προσωρινό μηχανισμό ΑΔΙ καθώς και από την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της αίτησης της ΔΕΗ για ακύρωση της Απόφασης 285 της ΡΑΕ.


Η ανάκτηση των οφειλομένων, από το 2012 έως το 2015, ποσών λόγω ΥΚΩ καθώς και η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου είναι επιτακτική αναγκαιότητα.
Η μείωση του μεριδίου συνιστά μεγάλη πρόκληση για την εταιρεία, για την οποία οφείλει να αναλάβει συγκεκριμένες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες προς δύο κατευθύνσεις.


Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 248,8 εκατ. ευρώ ή 8,5% το α΄ εξάμηνο του 2016, καθώς  διαμορφώθηκε σε 2.664,5 εκατ. ευρώ έναντι  2.913,3 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2015.


Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας το α΄ εξάμηνο του 2016 κατά 296,7 εκατ. ευρώ έναντι του α΄ εξαμήνου του 2015 λόγω: - της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 1,8%, - της μείωσης του μέσου μεριδίου της ΔΕΗ (σε GWh) στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την συνακόλουθη επιδείνωση του μείγματος πωλήσεων, καθώς και - των νέων τιμολογιακών πολιτικών για εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση και την επιβράβευση των πιο πάνω συνεπών πελατών καθώς και των συνεπών οικιακών πελατών με την παροχή εκπτώσεων.


Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), μειώθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2016 κατά 105,3 εκατ. ευρώ (16,4%) σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2015 λόγω του χαμηλότερου κύκλου εργασιών, καθώς και λόγω της εφάπαξ επίπτωσης από δαπάνη ύψους 48,3 εκατ. ευρώ.
Η Pantelakis επισημαίνει επίσης και την αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα της αγοράς ενέργειας. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.