ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Το momentum, οι χαμηλές συναλλαγές και το rotation

12:54 - 12 Ιαν 2017 | Αναλύσεις
Χ.Α.: Το momentum, οι χαμηλές συναλλαγές και το rotation
Η διατήρηση της… σχετικής τάσης αναμονής αλλά κι του θετικού momentum συνεχίζουν να χαρακτηρίσουν την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά που πάντως επιμένει να βρίσκεται… στο όριο, δηλαδή είτε να συνεχίσει ανοδικά, εάν έχουμε θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης, είτε να χάσει στροφές εάν διαφανεί ότι… ξεφεύγει χρονικά το πράγμα, φέροντας τους short σε θέση ισχύος και ενεργοποιώντας ρευστοποιήσεις.

Πάντως, και δεδομένου ότι οι traders δεν μπορούν να επηρεάσουν ούτε το EwG, ούτε το Eurogroup, ούτε τον Σόιμπλε ή το ΔΝΤ, ούτε τις διεθνείς αγορές και τον Τραπμ, αξίζει να μεταφέρουμε ότι οι «παίκτες» στο ταμπλό διακρίνουν  περιορισμένες συναλλαγές, χαμηλό τζίρο, επιφυλακτική στάση με… θετική απόχρωση, προσπάθεια να μη χαθούν πολλά από τα κεκτημένα, αδυναμία μέχρι στιγμής του Γ.Δ. να ξεφύγει έντονα πάνω από τις 665-666 μονάδες αλλά και μετακύλιση θέσεων.

 

Και επειδή τα περισσότερα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά παρατηρούνται έτσι κι αλλιώς εδώ και κάμποσες συνεδριάσεις, ας μείνουμε λίγο στην επισήμανση των brokers για το σχετικό ρολάρισμα που γίνεται σε κλάδους, κεφαλαιοποιήσεις, ομάδες ή μετοχές.

 

Για παράδειγμα, σημείωναν ότι τη μία μέρα παρατηρούνται πονταρίσματα στις τράπεζες (πράγμα σύνηθες), στην επόμενη συνεδρίαση «παίζουν» τα χαρτιά του ενεργειακού κλάδου, σε μια άλλη βλέπουν κινητικότητα στα mid caps γενικότερα και πάει λέγοντας.

 

Προφανώς όμως, δεν μιλάμε για… κάποιον «χρηματιστηριακό χαμό», ούτε για υπερβολές, αλλά απλά για ένα mini rotation, για stock picking που πάντως, αν και συντηρεί ένα σχετικό θετικό momentum, δίνοντας την ευκαιρία για «παιχνίδι» στους long, δεν έχει κάποια τεράστια δυναμική και «πειστικότητα». Πόσω μάλλον, όταν ο τζίρος παραμένει χαμηλός δείχνοντας την αναμονή που τηρούν τα χαρτοφυλάκια περιμένοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της β’ αξιολόγησης.

 

Επίσης, οι traders επισημαίνουν ότι μπορεί να έχει καταγραφεί νέο υψηλό για τον γενικό δείκτη, ωστόσο αυτό δεν έχει ακολουθηθεί από αντίστοιχη κίνηση του FTSE 25 ή του τραπεζικού δείκτη. 

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.