ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Traders... έτοιμοι για όλα!

12:31 - 17 Ιαν 2017 | Αναλύσεις
Χ.Α.: Traders... έτοιμοι για όλα!
Έτσι κι αλλιώς, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι… ομολογούν στις συζητήσεις τους στα χρηματιστηριακά στέκια όπου συχνάζουν, οι traders είναι προετοιμασμένοι για μια (ακόμα) χρονιά μεταβλητότητας, που θα έχει τόσο κινήσεις αποδόσεων, όσο όμως και περιόδους που θα ξεχωρίζουν η νευρικότητα και οι απώλειες στο ταμπλό.

Υπό αυτή την έννοια, για την ώρα… «δεν τρομάζουν» όταν τα χαρτιά χάνουν 3% , 5% ή 7% μέσα στη συνεδρίαση, ούτε βέβαια «πανηγυρίζουν» όταν πιάνουν ένα καλό μεροκάματο ακολουθώντας το όποιο ανοδικό σερί.

 

Άλλωστε, το «παζλ» αποτελείται από πολλά και διάφορα «ψηφιδωτά», καθώς εκτός των εσωτερικών διεργασιών που σχετίζονται με τη διαπραγμάτευση, τις οποίες η αγορά παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τα περισσότερα χαρτοφυλάκια δείχνουν να τηρούν στάση αναμονής, εξαιτίας των εξελίξεων σε διεθνές επίπεδο.

 

Άλλωστε, την προσεχή Παρασκευή αναλαμβάνει επισήμως την αμερικανική προεδρία ο Τραμπ, σήμερα για παράδειγμα αναμένεται το «στίγμα» της Μέι για το Brexit, ενώ συνέχεια θα έρχονται να προστεθούν εξελίξεις, εκπλήξεις και ανατροπές.

 

Κατά συνέπεια, αν και η αγορά συνεχίζει να «βλέπει μισογεμάτο το ποτήρι», οι traders είναι «έτοιμοι για όλα», αλλά αποφεύγουν να πάρουν αποφάσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα και πάνε για την ώρα με τη λογική του day by day. Στην φάση που διανύουμε αποφεύγουν τη μεγάλη μόχλευση, προτιμούν ευελιξία κινήσεων, κοιτώντας πάντα προς το διεθνές περιβάλλον που αναμένεται αλλάζει δραματικά.

 

Προφανώς και ο τραπεζικός κλάδος έχει μπροστά του τις μεγαλύτερες προσκλήσεις (κόκκινα δάνεια κ.λπ.) ενώ αναμφίβολα αποτελεί βαρόμετρο για το ταμπλό, ξένοι οίκοι αρχίζουν να αβαντάρουν τις μετοχές (π.χ. χτες Goldman Sachs) ενώ άλλοι… συνιστούν υπομονή μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία (φθινόπωρο), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αξιολόγηση, το QE κ.λπ.

 

Βέβαια, πέραν των τραπεζών, το ειδικό βάρος των Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ ή ΔΕΗ, των ΤΙΤΑΝ και ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, αλλά και η συνεισφορά «εφεδρειών» όπως οι JUMBO, LAMDA, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.λπ. πάντα παίζουν τον ρόλο τους.

 

Τεχνικά, το Χ.Α. έχασε την επαφή με τα υψηλά των 665-670 μονάδων, και προφανώς με τον επόμενο στόχο των 680 μονάδων, ενώ έπεσε κάτω και από την περιοχή των 650, ωστόσο, έδειξε μια τάση να διατηρήσει τη ζώνη των 640 μονάδων, ωστόσο μένει να φανεί αν οι long απορροφήσουν τις πωλήσεις.

 

Μένει να δούμε αν οι 640 «κρατήσουν» για να μην χρειαστεί να δοκιμαστούν χαμηλότερα σημεία, από τις 620 έως τις 635 μονάδες, με πιο χαμηλή στήριξη να παρατηρείται κάπου στις 600 μονάδες. 

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.