ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Χ.Α. και ο… «έντιμος συμβιβασμός»

12:52 - 18 Ιαν 2017 | Αναλύσεις
Το Χ.Α. και ο… «έντιμος συμβιβασμός»
Το νέο στοιχείο που προστέθηκε χτες στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης Ελλάδας και δανειστών, το οποίο λογικό είναι να μπαίνει στο μικροσκόπιο των επενδυτών και μάλιστα με μια… θετική απόχρωση, είναι η προοπτική υπαναχώρησης της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των θεσμών, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Εξέλιξη που φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση ότι αποτιμάται με μεγαλύτερες προσδοκίες μια και το Μαξίμου φαίνεται ότι στην τακτική της υποχώρησης στον αυξημένο κόφτη εάν αυτή μπορέσει να εξασφαλίσει την ομαλή εφαρμογή του οδικού χάρτη, ήτοι ένταξη στο QE το πρώτο τρίμηνο του 2017, έξοδος στις αγορές στο τέλος του έτους και λήψη μέτρων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για το χρέος.

 

Υπό αυτή την έννοια, και εν μέσω των «Συμπληγάδων» που ακούνε στο όνομα ΗΠΑ και Βρετανία, δηλαδή στην ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ και τον απόηχο της ομιλίας Μέι για το Brexit αντίστοιχα, όσοι έχουν long τάση ποντάρουν στην προοπτική αυτού που στην πολιτική, αλλά και πλέον και στη χρηματιστηριακή αργκό, ονομάζουν ως «έντιμο συμβιβασμό» κυβέρνησης - δανειστών. 

 

Κατά πόσο αυτό είναι ικανό να συντηρήσει στο Χ.Α. την απορρόφηση των περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεων από πλευράς πωλητών και να «βγάλει πάλι στον αφρό» την πλευρά των αγοραστών, θα φανεί άμεσα, με τους long να αναρωτιούνται εάν είναι εφικτό να έχουμε κάποια ουσιαστική εξέλιξη στο Eurogroup της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου και τους short να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στη ζώνη των 630-640 μονάδων.

 

Βέβαια, γενικότερα οι αγοραστές δεν ρισκάρουν και με μικρό κόστος δίνουν την τάση στο χρηματιστήριο. Πρωταγωνιστές της κίνησης συνήθως είναι οι τραπεζικές μετοχές και 4-5 τίτλοι του FTSE25. Ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει άρδην όσον αφορά τη διαπραγμάτευση και την ελληνική οικονομία, όπως υποδεικνύει άλλωστε και το δεκαετές ομόλογο, του οποίου η απόδοση αυξήθηκε στο 7,1%.

 

Πάντως, αν και η αγορά δηλώνει την ικανοποίησή της για την κυβερνητική κινητοποίηση, η ανοδική αντίδραση φαίνεται ότι έχει... ταβάνι και η αγορά περιμένει χειροπιαστές εξελίξεις, ώστε να ξεφύγει από την περιοχή των 645-650 μονάδων.

 

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη ακόμα και να προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Σύμφωνα με την Bild, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία του προγράμματος, αλλά το Βερολίνο αρνείται να χορηγήσει στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση χρέους.

 

Στις 1.720  με 1.730 μονάδες κινείται εσχάτως ο FTSE 25, με τον δείκτη να διατηρεί το long σήμα του όσο κρατάει τις 1.700-.1710 μονάδες.  

 

Κατά τους αναλυτές, η πρόσφατη διόρθωση δεν προκαλεί ανησυχία όσο εξαντλείται μέχρι την περιοχή των 625-630 μονάδων, ο δε Δείκτης Τραπεζών πραγματοποιεί μακρά συσσώρευση τον τελευταίο ενάμισι μήνα μεταξύ 770-910 μονάδων. 

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.