ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Η τάση, οι τράπεζες και τα βραχυπρόθεσμα ορόσημα

12:45 - 19 Ιαν 2017 | Αναλύσεις
Χ.Α.: Η τάση, οι τράπεζες και τα βραχυπρόθεσμα ορόσημα
Σε στάση αναμονής συνεχίζουν να βρίσκονται έτσι και αλλιώς οι αγορές εν αναμονή του «χρησμού» Ντράγκι ή εν όψει της αυριανής ορκωμοσίας Τραμπ και από αυτότο μοτίβο δεν μπορούσε να απουσιάσει η δική μας που "βλέπει" και προς την πλευρά της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον S&P και δευτερευόντως της λήξης για την πρώτη απλή σειρά στα Παράγωγα, για το 2017.

Με το Χ.Α. βέβαια να έχει να αντιμετωπίσει και τα… εσωτερικά ζητήματα που σχετίζονται με την τραπεζική αδυναμία στο ταμπλό αλλά και τον «πάγο» που έχει πέσει στην δεύτερο αξιολόγηση, όπου η ελληνική πλευρά όλο και κάνει υποχωρήσεις δίχως ακόμα να έχει… πείσει τους δανειστές.

 

Το Χ.Α. συνεχίζει να κινείται στις μεταξύ 650 μονάδων, όπου βγαίνουν προσπάθειες στήριξης και απορρόφησης κραδασμών, και 650 μονάδων, όπου εσχάτως παρατηρείται μια αδυναμία υπέρβασής τους και τεχνικά χρειάζεται κλείσιμο πάνω από το όριο αυτό για να πούμε ότι μπορεί να πάρει περαιτέρω ανάσες η αγορά.

 

Ωστόσο, πέραν των ευρύτερων διεθνών θεμάτων, εύλογο είναι ότι το Χ.Α. περιμένει τις διεργασίες από το μέτωπο της β’ αξιολόγησης, ώστε να διαφανεί εάν η Ελλάδα προλαβαίνει τις ημερομηνίες-ορόσημα που σχετίζονται με την ΕΚΤ και την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE, με το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης πάντα να παραμένει ένα κρίσιμο όριο, έστω και για να λάβουμε μια «γεύση» από τα μελλούμενα.

 

Εκεί, οι πολιτικοί επικεφαλής των θεσμών θα παρουσιάσουν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Πέμπτη 26 Ιανουαρίου την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με στόχο να βρεθεί μία βάση συζήτησης που θα επιτρέψει την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα. Συνεπώς η προσέγγιση παραμένει βραχυπρόθεσμη, με ορίζοντα τις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

 

Προφανώς και χρειάζεται αφύπνιση των τραπεζικών μετοχών για να περιμένει κάτι καλύτερο το ταμπλό, ο κλαδικός δείκτης παραμένει σε αρνητικό έδαφος από την αρχή του έτους, έχει σημαντικό τεχνικό επίπεδο τις 840 μονάδες προς τα πάνω, ενώ χτες το 10ετές ομόλογο «τσιμπούσε» σε απόδοση άνω του 7%.

 

Ο FTSE 25 τεχνικά έχει κρίσιμα όρια στις 1.735 μονάδες και μετά περί τους 20 «πόντους» υψηλότερα, ενώ χαμηλότερα έχει στηρίξεις στις 1.715 και 1.700 μονάδες.

 

Πάντως, μόνο με θετικά νέα, αύξηση των συναλλαγών σε επίπεδα άνω των 50 εκατ. ευρώ και αφύπνιση των τραπεζών μπορούμε να δούμε κάτι καλύτερο στο ταμπλό και μέχρι αυτό να συμβεί, οι traders επιμένουν στο μοτίβο των επιλεκτικών τοποθετήσεων. 

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.