ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Οι πωλητές, η «ουρά» και τα κρίσιμα όρια

12:25 - 30 Ιαν 2017 | Αναλύσεις
Χ.Α.: Οι πωλητές, η «ουρά» και τα κρίσιμα όρια
Η απογοήτευση των επενδυτών από την απουσία προόδου στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση ήταν ήδη εμφανής από την περασμένη Παρασκευή και οι traders, που περίμεναν να συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις, βάζουν στο τραπέζι το θέμα του πότε θα «τελειώσει η ουρά των πωλήσεων» ώστε να σταματήσει η αναδίπλωση του Χ.Α.

Με την αγορά να «βλέπει» μπροστά της τα απανωτά ραντεβού και τις άμεσες διεργασίες όσον αφορά στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης (3/2 σύνοδος κορυφής στη Μάλτα, 6/2 έκθεση του ΔΝΤ, 9/2 EwG) με ορόσημο το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, προφανώς και αναμένεται μεταβλητότητα στο ταμπλό, με τα επίπεδα των 620-630 μονάδων ήδη να κινδυνεύουν και τη στήριξη κάπου στις 600-605 μονάδες να… «αχνοφαίνεται» στον ορίζοντα. Προς το παρόν το πλέον κρίσιμο επίσημο ραντεβού είναι αυτό της 9ης Φεβρουαρίου όταν συνέρχεται το EWG.

 

Αντίστοιχα οι 640-650 είναι κοντινή σημαντική αντίσταση αλλά και ανοδικός στόχος που κατοχύρωσή του θα μπορούσε και πάλι να δώσει κίνηση έως τις 675 μονάδες. 

 

Για να αλλάξει η εικόνα στο ταμπλό, πρέπει σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη να απορροφηθούν οι εντολές πώλησης από χαρτοφυλάκια που είτε θα θελήσουν να δώσουν μια καθαρά τεχνική κίνηση, είτε, παρά το «κακό» Eurogroup της Πέμπτης, εκτιμούν ότι τελικά η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών, άρα η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει. 

 

Για την ώρα πάντως, το μέχρι τώρα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει πως έχει κάνει όλα όσα έπρεπε και έχει φέρει καλύτερα αποτελέσματα, και των δανειστών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα και πρέπει επιπλέον να ληφθούν και άλλα μέτρα, τροφοδοτεί το ΧΑ με αβεβαιότητα.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές των συστημικών τραπεζών είναι σε πτωτικό σπιράλ και μόνο εάν ηρεμήσει ο κλάδος μπορεί να πάρει γενικά ανάσες το Χ.Α. Ο κλάδος επηρεάζεται από την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, πέρα από το γεγονός ότι έχει να αντιμετωπίσει το «βουνό» NPLs. 

 

Για τον FTSE 25 η πτωτική κατοχύρωση του επιπέδου των 1.700 θα μπορούσε να δώσει κίνηση έως τις 1.63ο μονάδες. Οι 1.740 είναι αντίσταση που κατοχύρωση θα μπορούσε να δοκιμάσει τις 1.780 μονάδες.

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.