ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η στρατηγική και τα top picks της Euroxx το 2017

12:50 - 31 Ιαν 2017 | Αναλύσεις
Η στρατηγική και τα top picks της Euroxx το 2017
Εξαρτημένη από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η πορεία της οικονομίας και του χρηματιστηρίου, σημειώνει η Euroxx σε έκθεσή της για τις προοπτικές του 2017. Η χρηματιστηριακή αναλύσει σε έκθεσή της τους πέντε βασικούς καταλύτες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι θα καθορίσουν και το μέλλον της χώρας, δηλαδή εάν θα ξαναζήσουμε τις ταραγμένες ημέρες των προηγούμενων ετών ή θα κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Euroxx, το 2016 ήταν ένα έτος σταθεροποίησης για την Ελλάδα, μετά από ένα πολύ κουραστικό/ταραγμένο 2015. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, επέστρεψε στην οικονομική ανάπτυξη (πιο γρήγορα από ό, τι αρχικά αναμενόταν), ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς της στόχους και συμφωνήθηκαν μια σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με τα θεσμικά όργανα.
 
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την πολύ σημαντική δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το ΔΝΤ να συστήσει μια νέα χρηματοδοτική ρύθμιση. Ο κύριος λόγος για την καθυστέρηση ήταν οι διαφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας και το επίπεδο των στόχων του δημοσιονομικού πλεονάσματος μετά 2018.
 
Σύμφωνα με τη Euroxx, οι βασικοί οδηγοί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των αγορών κεφαλαίων το 2017, είναι οι εξής:
 
1. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης
2. Η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του
3. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα για την Ελλάδα
4. Η ένταξη της Ελλάδα στην QE της ΕΚΤ
5. Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλήρης άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων
 
Στο βασικό της σενάριο και παρά το σημερινό αδιέξοδο και τις πολιτικές προκλήσεις, βρίσκεται η εξέλιξη η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει επιτυχώς της δεύτερη αξιολόγηση έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους (Απρίλιο το αργότερο), δεδομένου του ότι η ολοκλήρωση θα σημάνει θετικές εξελίξεις τόσο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης όσο και για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας (7,1 δισ. που θα είναι δύσκολο να πληρωθούν χωρίς την εκταμίευση των 6,1 δισ. ευρώ) καθώς και των εκλογικών αναμετρήσεων που ακολουθούν στην ΕΕ.
 
Υπό αυτό το σενάριο η Euroxx παραμένει αισιόδοξη για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, βελτιώνοντας επίσης και την εταιρική κερδοφορία και καθιστώντας τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών πιο ελκυστικές. Ωστόσο, πιστεύει ότι αυτό το σενάριο είναι απολύτως εξαρτημένο από την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας, με ενδεχόμενες καθυστερήσεις ή ακόμη και αποτυχία ολοκλήρωσης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων να θέτουν σε κίνδυνο τον (σχετικά φιλόδοξο) στόχο για ανάπτυξη 2,7%..
 
Επίσης, υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές εξωτερικές κρίσεις, η Euroxx εκτιμά ότι ελληνικές μετοχές θα συνεχίσουν να καταγράφουν ισχυρές επιδόσεις. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται, επίσης, από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ένταξη της χώρας στο QE της ΕΚΤ, η οποία θα οδηγήσει, με τη σειρά της, σε απότομη πτώση του ρίσκου.
 
Παρά τους κινδύνους εφαρμογής και την κόπωση των μεταρρυθμίσεων, οι αναλυτές της Euroxx πιστεύουν ότι Grexit εξακολουθεί να είναι εκτός "τραπεζιού". Σε ένα δυσμενές σενάριο παρατεταμένων καθυστερήσεων ή ακόμη και αποτυχίας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, ενώ θα μπορούσε να έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά.
 
Παράλληλα, εκτιμούν ότι ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας είναι περιορισμένος στο σενάριο πρόωρων γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν. Ωστόσο, δεδομένου ότι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης σήμερα οδηγεί τις δημοσκοπήσεις, είναι θετική εξέλιξη ότι είναι φιλο-Ευρωπαϊκό και θεωρείται φιλικό στις μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.
 
Στα top picks φέτος περιλαμβάνονται μετοχές με σταθερά θεμελιώδη και ελκυστική αποτίμηση (ΟΤΕ, FOLLI FOLLIE), ισχυρή δυναμική ανάπτυξης (όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ) και υψηλό μέρισμα (ΟΠΑΠ), καθώς και μετοχές ποιότητας, μεσαίου μεγέθους, οι οποίες θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της οικονομίας (FOURLIS) ή συνδυάζουν πολλές από τις παραπάνω ιδιότητες (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).
 
Από τις τράπεζες, προτιμώμενη μετοχή παραμένει η ALPHA BANK, εξαιτίας της ανώτερης ποιότητας κεφαλαίου, της υψηλής κάλυψης NPL. Επίσης, το σύνολο του τομέα προσφέρει ελκυστικά χαρακτηριστικά κινδύνου-απόδοσης (2017e P / E στο 10.0x).
 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.