ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο και το όριο μιας... αντίδρασης

12:31 - 01 Φεβ 2017 | Αναλύσεις
Το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο και το όριο μιας... αντίδρασης
Μετά από σερί πτωτικών συνεδριάσεων με συνολικές απώλειες άνω του 7% για τον Γ.Δ. και μεγαλύτερες για τις τράπεζες με -16% (σερί 4 πτωτικών συνεδριάσεων), με παράλληλη εκτίναξη των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα στον απόηχο του πρόσφατου Eurogroup, το ερώτημα που εύλογα επικρατεί στην αγορά είναι κατά πόσο μπορεί να προκύψει αντίδραση, προκειμένου να μη μπει στη διαδικασία να δοκιμάσει κρίσιμα επίπεδα.

Βέβαια, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διατηρεί την αβεβαιότητα ενώ επίσημες και ανεπίσημες δηλώσεις αναφορικά με τις συνομιλίες δεν βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα στην αγορά, οπότε, αναλυτές δεν αποκλείουν να διατηρηθεί η επιφυλακτικότητα αν και ίσως προκύψουν… κάποιες ανάσες.

 

 Η τάση παραμένει αρνητική λόγω της αβεβαιότητας που πηγάζει από την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, οι αναλυτές κάνουν λόγο για τεχνικής φύσεως κινήσεις περιμένοντας τις εξελίξεις, ενώ κρίσιμο θεωρείται να μην απειληθούν οι 600-610 μονάδες (με επόμενο χαμηλότερο στόχο τις 595 μονάδες).

 

Ο FTSE 25 έχει στήριξη κάπου στις 1.630 μονάδες που διάσπασή της θα μας φέρει στις 1.615. Οι 1.650 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση και επόμενος ανοδικός στόχος οι 1.670. Ο τραπεζικός συνεχίζει να είναι ο αδύναμος κρίκος μιας και σε περίπτωση που υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις έχει και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, με τις 720 μονάδες να αποτελεί κρίσιμο όριο και τις 770-780 μια ζώνη προς την οποία θεωρητικά έχει περιθώρια για να αντιδράσει υπό καλύτερες συνθήκες.

 

Πάντως, το γεγονός ότι ακόμα ο Γ.Δ. κρατά τις 610 μονάδες κάνει λίγο πιο… αισιόδοξους τους όποιους long.

 

Ωστόσο, η αγορά δεν έχει κάποια θετική εξέλιξη στα χέρια της για να βγάλει μια υγιή αντίδραση, ενώ η όποια αντίδραση υπάρξει για την ώρα θα βασίζεται σε τεχνικά κριτήρια και σε καμία περίπτωση σε αλλαγή της ψυχολογίας που να συνδέεται με την πρόοδο για την αξιολόγηση, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος και για νέα margin calls.

 

Για την ώρα, το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό που θέλει την κυβέρνηση να οδηγείται σε ακόμη μία επώδυνη συμφωνία, με πιθανές πολιτικές αναταράξεις. 

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.