ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Η τάση, η πολιτική τοξικότητα και η αντίδραση

12:32 - 02 Φεβ 2017 | Αναλύσεις
Χ.Α.: Η τάση, η πολιτική τοξικότητα και η αντίδραση
Η χτεσινή αντίδραση στο Χ.Α., που κατά κάποιους αναλυτές ενδέχεται να έχει μια συνέχεια, μικρή ή μεγάλη ουδείς μπορεί να προδικάσει, βασίζεται στις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση θα κάνει επιπλέον παραχωρήσεις, παρά τις αρχικές δηλώσεις, προκειμένου να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση.

Το τι θα γίνει στο ταμπλό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, με την προσοχή τους αρχικά στραμμένη προς τη Δευτέρα 6/2 που θα «βγει στη δημοσιότητα» η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και στη συνέχεια στο διάστημα προς την 20ή Φεβρουαρίου, όπου έχει οριστεί το Eurogroup, ίσως και έως τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου.

Ενδεχομένως λοιπόν η αγορά να προσπαθήσει να κινηθεί υψηλότερα λόγω της… εκτίμησης ότι οι κυβέρνηση κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις στους πιστωτές προκειμένου να κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά οι αναλυτές σημειώνουν ότι η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί.

 

Από την άλλη πλευρά, δεν λείπει και το σενάριο μιας μίνι συσσώρευσης μετά την πτώση και την τεχνικής φύσεως αντίδραση που ακολούθησε, εν όψει των κρίσιμων ημερομηνιών, κι ενώ το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει φουντώσει και γίνει πάλι τοξικό, εμώ η επιδείνωση της διεθνούς επενδυτικής διάθεσης δύσκολα θα μπορέσει να προσφέρει «χείρα βοηθείας» στο εγχώριο χρηματιστήριο.

 

Το οποίο ήδη 2-3 φορές έχει «βρει ταβάνι» πρόσφατα στις 660-670 μονάδες αλλά και στήριξη κάπου στις 610-615 μονάδες, με την ευρύτερη περιοχή από τις 600 μονάδες και άνω να θεωρείται κρίσιμο επίπεδο «άμυνας».

 

Το οποίο, από τεχνική πλευρά, θα οδηγήσει βραχυπρόθεσμα είτε άνω της περιοχή των 635-60 μονάδων, εάν δοθούν κατάλληλες αφορμές, ή θα οδηγήσει χαμηλότερα προς τις 580-590 μονάδες εάν τα πράγματα στραβώσουν.

 

Ο τραπεζικός δείκτης θα χρειαστεί επανάκτηση των 775 μονάδων προκειμένου να ενεργοποιήσει και πάλι αντανακλαστικά, με την υποστήριξη εσχάτως κάποιων ξένων οίκων, ενώ για τον FTSE 25 στήριξη έχει διαμορφωθεί στις 1.630-1.635, ενώ αντίσταση είναι στις 1.665 και υψηλότερα στις 1.680 μονάδες. 

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.