ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Τα πονταρίσματα των tradres και οι προθέσεις των short

12:17 - 03 Φεβ 2017 | Αναλύσεις
Χ.Α.: Τα πονταρίσματα των tradres και οι προθέσεις των short
Οι εξελίξεις γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση αναμφίβολα παραμένουν κομβικές για το Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές μοιραία να τηρούν στάση αναμονής συνεδρίαση λόγω της δυσκολίας να «λύσουν τον γρίφο» αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και τη στάση του ΔΝΤ, εξελίξεις που αναμένεται να επηρεάσουν το momentum και τους όγκους συναλλαγών.

Κατά συνέπεια, κι από τη στιγμή που δεν έχει προκύψει κάποιου είδους σύγκλιση για την ώρα ανάμεσα στις… πολλές πλευρές που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, δεν αποκλείεται να δούμε  επιλεκτικές κινήσεις, μεταβλητότητα, stock picking, μια μίνι συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα.

 

Με την… υποσημείωση ότι μετά τη βίαιη επιστροφή της αγοράς στη ζώνη των 600-610 μονάδων, ήρθε μια αντίδραση προς τις 620-625 μονάδες μειώνοντας κάπως τη χασούρα που είχε φτάσει περί το 10% από τα πρόσφατα υψηλά έτους, κάπου στις 660-670 μονάδες, με τις τράπεζες βέβαια ακόμα να είναι «χαμένες» για το 2017.

 

Υπό μία έννοια, η ανοδική εκτόνωση του προηγούμενου διημέρου ήταν σχετικά δικαιολογημένη τόσο τεχνικά, αφού ο Γενικός Δείκτης και οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν σε υπερπωλημένες ζώνες, όσο και σε επίπεδο… «προσδοκιών¨», τουλάχιστον για τους traders που πόνταραν σε «λύση» από εβδομάδα (με αρχή το ΔΝΤ), αψηφώντας  την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να επικρατεί και λαμβάνοντας ως «πάτημα» τη δέσμευση του πρωθυπουργού πως «η αξιολόγηση θα κλείσει».

 

Ωστόσο, για την ώρα το κλίμα είναι «βαρύ» και μένει να φανεί εάν επηρεάσει όσους βραχυπρόθεσμα πόνταραν long, υποχρεώνοντας τους παίκτες να μειώσουν θέσεις, καθώς παρατηρούνται ανοιχτά short πονταρίσματα στα συμβόλαια όσον αφορά στις τραπεζικές μετοχές.

 

Για τον Γ.Δ., η ζώνη από τις 610-615 μονάδες προς τις 600 παραμένει μια δέσμη στήριξη, ωστόσο, εάν η συνολική εικόνα της αγοράς αλλάξει δραματικά, χαμηλότερα  η στήριξη είναι στις 570-575 μονάδες.

 

Για τον FTSE 25, τεχνικά, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη, ενώ μεσοπρόθεσμα, η στήριξη των 1.635 μονάδων κράτησε, και μάλιστα με διπλό τοπικό πάτο, βραχυπρόθεσμα είμαστε σορτ από αρκετά ψηλά. Εάν υποτεθεί πως το ανοδικό momentum χάθηκε στις δύο βίαια πτωτικές συνεδριάσεις (και δεν ανακτήθηκε εξ ολοκλήρου την Τετάρτη - Πέμπτη), τότε βρισκόμαστε σε σημαντική αντίσταση, που πολύ δύσκολα θα δοκιμαζόταν να ξεπεραστεί άμεσα.

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.