ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Η διαπραγμάτευση και η «σκιά» του ΔΝΤ

12:23 - 06 Φεβ 2017 | Αναλύσεις
Χ.Α.: Η διαπραγμάτευση και η «σκιά» του ΔΝΤ
Στο ΔΝΤ στρέφεται το βλέμμα των επενδυτών καθώς σήμερα θα συζητηθεί η έκθεση για το ελληνικό χρέος και εύλογο είναι η αγορά να αποτυπώνει τις ανησυχίες της για τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, η οποία και θα δώσει το στίγμα για τις προθέσεις του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η ώρα της συνεδρίασης (21.00 ώρα Ελλάδας) βέβαια, αφήνει ανοιχτά τα περιθώρια για να καταγραφεί αύριο η όποια βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς κάποιοι αναλυτές μιλούσνα για στάση αναμονής αλλά άλλη μερίδα επαηγγελματιών για "βαριά σκιά" του ΔΝΤ που επηρεάζει την αγορά, ενώ το επόμενο  επίσημο ορόσημο είναι η σύνοδος των εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 9/2 (EWG).

 

Το ΔΝΤ συνεδριάζει σήμερα σε επίπεδο Δ.Σ. για πρώτη φορά μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Τράμπ, κι ενώ είναι νωπή η άποψη που εξέφρασε χθες ο υποψήφιος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ε.Ε., Τεντ Μάλοχ, που μίλησε περί εξόδου από το ευρώ ως ισχυρή οικονομική επιλογή, με την κυβέρνηση αλλά και τους θεσμούς να περιμένουν πρώτα απ όλα τη θέση που θα διαμορφωθεί. Μένει όμως να επιβεβαιωθούν ή όχι οι εκτιμήσεις ότι το Ταμείο δεν θα αποφασίσει σήμερα κάτι ουσιαστικό στην πάγια θέση του πως το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.

 

Υπό αυτή την οπτική, η πορεία της αξιολόγησης ήταν και παραμένει η κυριότερη παράμετρος για την διαμόρφωση τάσης με τους περισσότερους ενεργούς traders να πιστεύουν ως επικρατέστερο ενδεχόμενο αυτό της συμφωνίας σε… εύλογο χρονικό διάστημα.

 

Από κει και πέρα, θεωρούνται κρίσιμες οι 620 μονάδες εάν επικρατήσουν βραχυπρόθεσμα οι πωλητές, και χαμηλότερα οι 600-610 μονάδες, ενώ εάν ο Γ.Δ. ξεπεράσει τις 635 μπορεί να κοιτάξει προς τις 650 μονάδες. Κλάδος κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, που όμως πρέπει να ξεπεράσει τις 800 μονάδες για να δώσει στίγμα ανόδου.

 

Ο FTSE 25 ξεπέρασε προ ημερών τις 1.655-1.660 μονάδες, που έχουν τεχνική σημασία, αλλά πρέπει να υπερβεί τις 1.700 για να έχει μεγαλύτερες αξιώσεις για αντίδραση. Στην αγορά των ομολόγων το δεκαετές συνεχίζει να κινείται με απόδοση της τάξης του 7,5%.

 

Γ. Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.