ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

JP Morgan: Ουδέτερη στάση για Ελλάδα

17:20 - 28 Φεβ 2017 | Αναλύσεις
JP Morgan: Ουδέτερη στάση για Ελλάδα
Οι καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έχουν ασκήσει πιέσεις στις ελληνικές μετοχές (του δείκτη MSCI Greece) και έχουν εκτοξεύσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όπως σημειώνει η JP Morgan Cazenove. Η πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου προκάλεσε ένα μικρό ράλι της αγοράς, αλλά οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται κοντά στο κάτω άκρο του πρόσφατου εύρους αποτίμησης. Η πιο πιθανή έκβαση είναι η Ελλάδα να κάνει απρόθυμα μια αργή πρόοδο. Η JP Morgan περιμένει οι ελληνικές μετοχές να παραμείνουν ασταθείς, καθώς η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις και η τρόικα δεν θέλει να προχωρήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση χρέους.

Σύμφωνα με την JP Morgan, προς το παρόν οι επενδυτές πρέπει να μείνουν ουδέτεροι, λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, η οποία εντείνει τη μεταβλητότητα. 


Στο bull σενάριο οι πιθανότητες ανόδου του δείκτη MSCI Greece είναι 41%, με βάση την ανάλυση Sharpe, η οποία περιλαμβάνει την πρόβλεψη ότι η Ελλάδα και το Eurogroup θα συνεχίσουν να σημειώσουν πρόοδο. 


Στο bear σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει υψηλότερη μεταβλητότητα και αποτυχία του Eurogroup να συμφωνήσει, θέλει 18% πιθανότητες για πτώση των μετοχών. 

 

Το "αφήγημα" της ελληνικής αγοράς δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 5 χρόνια: Ολοκλήρωση/καθυστέρηση της αξιολόγησης -> αύξηση / μείωση της εμπιστοσύνης -> επιτάχυνση / επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ -> ράλι / διόρθωση στη χρηματιστηριακή αγορά.  Αν και η δυναμική δεν αλλάζει, αλλά το πρόσφατο ράλι επιβεβαιώνει ότι είμαστε πολύ κοντά σε πολιτική συμφωνία.

 

Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο Πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem ανέφερε οτι θα μπορούσε να υπάρχει λιγότερη λιτότητα και περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υποδηλώνοντας χαμηλότερους μεσοπρόθεσμους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό, δεν αποκλείεται το ΔΝΤ να επιστρέψει σύντομα στη διαδικασία. 

 

Η προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις και την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι οι υποχρεώσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα τον Ιούλιο, κυρίως προς την ΕΚΤ αλλά και προς άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτό αφήνει πέντε μήνες περιθώριο διαπραγματεύσεων, όπως επισημαίνει η JP Morgan.

 

Αν και η αμερικάνικη τράπεζα ανησυχεί ότι οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις θα "χτυπήσουν" την καταναλωτική και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ελπίζει ότι η πρόοδος που σημειώθηκε στο Eurogroup, θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να σημειώσει αρκετά "καλή" ανάπτυξη (της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ), στηρίζοντας την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

 

Σύμφωνα με την τράπεζα, όταν και αν κλείσει η αξιολόγηση και υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια ή δέσμευση για τα μεσοπρόθεσμα/μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η ΕΚΤ θα μπορεί να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, με παράθυρο δύο μηνών για να ξεκινήσουν οι αγορές.  Με βάση τους κανόνες της ΕΚΤ, θα μπορεί να αγοράσει μηνιαίως 1,4  δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, ενώ στο σύνολο του 2017 μπορεί να φτάσουν τα 4 δισ ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.