ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Forbes:Ποιες μετοχές ενέργειας είναι καλύτερες από το bitcoin-Το ελληνικό παράδειγμα

17:06 - 07 Σεπ 2017 | Αναλύσεις
Forbes:Ποιες μετοχές ενέργειας είναι καλύτερες από το bitcoin-Το ελληνικό παράδειγμα
Γιατί κάποιες μετοχές από τον κλάδο της ενέργειας είναι καλύτερες επενδυτικές επιλογές από το Bitcoin, εξηγεί σε ανάλυσή του το Forbes, δίνοντας μάλιστα κι ένα ελληνικό παράδειγμα.

Όπως αναφέρει η ανάλυση, οι μετοχές της ενέργειας στις ΗΠΑ καταγράφουν "βουτιά", σε μια χρονική περίοδο που άλλοι κλάδοι επιδίδονται συστηματικά σε ράλι.

 

Ωστόσο, εκτιμά ότι υπάρχουν σήμερα μετοχές-ευκαιρίες που αξίζουν στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου και αναφέρεται συγκεκριμένα σε πέντε:

 

1. Η Aegan Marine Petroleum Network: Η εταιρεία έχει μακροπρόθεσμο χρέος, ενώ πρόσφατα κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά τα κέρδη της, αλλά η μετοχή της διαπραγματεύεται 60% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία. Αυτό είναι βέβαια πρόβλημα, αλλά αυτή τη στιγμή η εταιρεία καταβάλλει μέρισμα και ο λόγος τιμής προς το κέρδος βρίσκεται περίπου στο 7 και είναι πολύ χαμηλότερος συγκριτικά με το σύνολο της αγοράς και κάτω από το μέσο όρο των περισσότερων ενεργειακών επιχειρήσεων. Η Aegan έχει την έδρα της στην Ελλάδα και η μετοχή της διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

 

2. Η Boardwalk Pipeline Partners: Η εταιρεία αγωγών που εδρεύει στις ΗΠΑ διαπραγματεύεται τώρα 14% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία. Ο λόγος τιμής προς τα κέρδη είναι στο 14. Το μακροπρόθεσμο χρέος της φαίνεται να είναι εντός λογικού πλαισίου και η εταιρεία καταβάλλει μέρισμα 2,6%.

 

3. Η Cenovus Energy: Αυτή η καναδική εταιρεία εξερεύνησης και γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου διαπραγματεύεται 40% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία. Βρισκόταν στα 16 δολ. το Δεκέμβριο του 2016 και έχει υποχωρήσει στα 8,29 δολ. αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για μία τεράστια πτώση - πιθανώς λόγω της πρόσφατης συρρίκνωσης των κερδών. Ο λόγος τιμής προς τα κέρδη είναι στο 4,5 και η εταιρεία καταβάλλει μέρισμα.

 

4. Diamond Offshore: Αυτή η μεγάλη εταιρεία γεωτρήσεων και εξερεύνησης άγγιξε τα 22 δολ. ανά μετοχή μόλις πριν από 10 μήνες και τώρα υποχώρησε στα 12,55 δολ.. Σε αυτό το επίπεδο, η τιμή της ανέρχεται περίπου στο ήμισυ της λογιστικής της αξίας και ο λόγος τιμής προς τα κέρδη στο 10 είναι χαμηλός. Το πρόβλημα είναι η συρρίκνωση των κερδών. Ο βραχυπρόθεσμος δείκτης είναι υψηλός στο 20%, γεγονός που δείχνει ότι οι αναλυτές πιστεύουν ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί.

 

5. Η Seadrill Partners: Με αναλογία τιμής προς κέρδη στο 1 και τιμή 70% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία, αυτή η μετοχή χρειάζεται προσοχή. Η τιμή έχει υποχωρήσει από τα 5 δολ. ανά μετοχή τον Φεβρουάριο σε 3,5 δολ. αυτή την εβδομάδα. Η πληρωμή μερίσματος ανέρχεται στο 12%, μια κατάσταση που είναι απίθανο να συνεχιστεί με την πτώση των κερδών φέτος. Η Seadrill εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.