ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Φθηνό μεν ... αλλά

09:29 - 08 Σεπ 2017 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: Φθηνό μεν ... αλλά
Μπορεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να αποτελεί μια περιφερειακή, αναδυόμενη αγορά, χωρίς ισχυρό εκτόπισμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, όμως η αλήθεια είναι ότι – συγκριτικά – με άλλες αγορές που έχουν «τρέξει», το Χ.Α. παραμένει (πολύ) φθηνό. Η Credit Suisse με πρόσφατο report της, συγκρίνει τις αποτιμήσεις 26 χωρών (όλες οι αναδυόμενες αγορές παγκοσμίως) και στους δύο κυρίαρχους δείκτες… ελκυστικότητας, στο P/BV και FCF Yield (απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών), το Χ.Α. κυριαρχεί!! Το P/BV της ελληνικής αγοράς είναι 0.6, με δεύτερο καλύτερο αυτό της Ρωσίας με 0.8 και τρίτο της Νότιας Κορέας με 1.1. Ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι στο 1.52. Στο δείκτη EV/EBITDA η ελληνική αγορά έχει τον τρίτο καλύτερο δείκτη με 5.6. Το καλύτερο τον έχει η Αίγυπτος με 3.7 αλλά το P/BV = 3.0 και η απόδοση ελευθέρων ταμειακών ροών είναι 6.1%. Ο παγκόσμιος μέσος όρος αναδυόμενων αγορών EV/EBITDA 2017 είναι 7.7. Η ουσία είναι ότι υπάρχουν εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο που παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα, με χαμηλό P/BV, χαμηλό EV/EBITDA και υψηλή απόδοση ελευθέρων ταμειακών ροών.

Η 3η αξιολόγηση, η μητέρα των μαχών και το… φετίχ του δημοσίου

 

Εμφανέστατη δυσχέρεια στο να βγάλει έστω μια καλή αντίδραση ουσιαστικής απομάκρυνσης από τη ζώνη των 810 – 800 μονάδων δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο τελευταία.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πέντε συνεδριάσεις έως τώρα του Σεπτέμβρη, οι τέσσερις είναι πτωτικές για το Γενικό Δείκτη, ο οποίος πλησιάζει επικίνδυνα τη ζώνη των 800 μονάδων.

 

Είναι σαφές ότι όσοι δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. εστιάζουν στην εγχώρια πολιτικοοικονομική κατάσταση, με τον προβληματισμό να παραμένει, σε κάθε περίπτωση, τόσο για την πολιτική κατάσταση, όσο και για την οικονομία.

 

Ο πολιτικός παράγοντας εσχάτως έχει επιστρέψει ως (αρνητικός) καταλύτης στην ελληνική αγορά, καθώς μετά τα «πανηγύρια» για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, το ξεμπλοκάρισμα της δόσης και την έξοδο στις αγορές, φαίνεται πως το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο.

 

Η 3η αξιολόγηση θα είναι η… μητέρα των μαχών, καθώς θα «αγγίξει» το… φετίχ όλης της μεταπολίτευσης για την ελληνική κοινωνία, που δεν είναι άλλο από το δημόσιο! Φαίνεται πως ο προβληματισμός είναι έντονος στο παρασκήνιο, ένας προβληματισμός που λειτουργεί συνδυαστικά με τα υπόλοιπα «αγκάθια» όπως τα σενάρια για την πραγματική κεφαλαιακή κατάσταση των τραπεζών, ή τη… ρήξη με το ΔΝΤ.

 

Όπως και να ‘χει, οι επενδυτές για να πάρουν νέα ρίσκα θέλουν… ήσυχο, στρωτό και σταθερό περιβάλλον και τα έως τώρα συμφραζόμενα δεν υπόσχονται κάτι τέτοιο για το επόμενο δίμηνο – τρίμηνο.

 

Αυτός είναι και ο λόγος που καινούρια κεφάλαια δεν εισρέουν στην ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να ανακυκλώνονται τα ίδια, οδηγώντας δείκτες και μετοχές σε μια… λιμνάζουσα και χωρίς momentum – flat – πορεία.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:35 - 08 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.