ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζητείται αντίδραση «επιβίωσης» στο Χ.Α. μετά το ξεπούλημα

08:06 - 18 Σεπ 2017 | Αναλύσεις
Ζητείται αντίδραση «επιβίωσης» στο Χ.Α. μετά το ξεπούλημα
Σε συμπληγάδες αρνητικής ειδησεογραφίας, φημών, «πληροφοριών» και γενικώς σε ένα περιβάλλον χωρίς θετικά… αντισταθμίσματα βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε νέα χαμηλά τριών μηνών.

Ήταν μια εβδομάδα όπου επέστρεψε πολύ έντονα ο προβληματισμός για την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου ενώ η διαρροή της διαμάχης του ΔΝΤ με τις ευρωπαϊκές αρχές για το ποια πολιτική μέριμνας και πρόληψης πρέπει να εφαρμοστεί στον κλάδο, έφερε ντόμινο ρευστοποιήσεων.

Γενικότερα φαίνεται πως έχει τεθεί θέμα από το ΔΝΤ σε ό,τι αγορά τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα των τραπεζών για τον «καθαρισμό» του χαρτοφυλακίου και της κεφαλαιακής διάρθρωσής τους. Το ταμείο, φαίνεται πως χαρακτηρίζει πολύ φιλόδοξους τους στόχους, οπότε προτείνει σαφώς πιο δραστικές λύσεις, ίσως και μέσω αυξήσεων κεφαλαίων…

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, μέσα σε δύο μόλις συνεδριάσεις (Πέμπτης και Παρασκευής) ο Γενικός Δείκτης απώλεσε περίπου το 4% της αξίας του, ενώ ο τραπεζικός δείκτης το ίδιο διήμερο είχε πτώση περί το 11%, με την Εθνική να κυριαρχεί με πτώση 15%!

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γ.Δ. απώλεσε το 3,30% της αξίας του μειώνοντας τα κέρδη από την αρχή του έτους στο +20,60%, ο FTSE 25 έχασε επίσης 3,30% το 5ήμερο περιορίζοντας τα ετήσια κέρδη στο +17, 44%, ο Mid Cap -4,65% και +40% αντίστοιχα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 10% το 5ήμερο, με τα κέρδη το 2017 μόλις στο +2,65%.

Μάλιστα, το πλέον αξιοσημείωτο της συνεδρίασης της Παρασκευής ήταν ο υπερδιπλασιασμός του τζίρου που έφτασε στα 140 εκατ. ευρώ με έντονη κλιμάκωση στις δημοπρασίες, ενώ οι τράπεζες διακίνησαν 82 εκατ. ευρώ.

Τεχνικά δεδομένα και πιθανότητες αντίδρασης

Εδώ που έφτασε η αγορά, φτάνοντας πολύ απότομα και γρήγορα από την περιοχή των 810-815 στις 786,20 μονάδες που έκλεισε την Παρασκευή, κάλλιστα μπορεί να λεχτεί ότι μια αντίδραση (μιας ή περισσότερων συνεδριάσεων) θα ήταν η πιο… λογική και φυσιολογική εξέλιξη.

Ακόμη και σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, έχουν ανοίξει πολλά… χάσματα σε δείκτες και μετοχές, τα οποία χρειάζεται να κλείσουν και να «δέσουν» οι τιμές.

Όμως, πολλά θα εξαρτηθούν από την ειδησεογραφία και από το κατά πόσο αμβλυνθούν οι αρνητικές ειδήσεις και τα δυσμενή σενάρια για τον τραπεζικό κλάδο. Γιατί, αν συνεχιστούν τα δυσμενή σενάρια, εύκολα ο κλάδος μπορεί να συνεχίζει να «παραδίδεται» στους πωλητές.

Πάντως, τόσο οι κεντρικοί δείκτες όσο και ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να λεχθεί ότι είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «η πρώτη γραμμή στήριξης πλέον για το Γ.Δ. βρίσκεται στις 770 μονάδες.

Οι ταλαντωτές εισήλθαν για πρώτη φορά φέτος σε υποτιμημένες ζώνες τιμών αφού η τελευταία εμφάνιση του φαινομένου είχε παρατηρηθεί τον Ιούνιο του 2016, την επομένη του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία. Έκτοτε ο Γενικός Δείκτης ήταν ανοδικός και σταθερά πάνω από σήματα αγορών που συντηρήθηκαν μέχρι τις 28 Αυγούστου του 2017», σημειώνει ο αναλυτής.

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «η πιθανότητα αντίδρασης τεχνικής φύσης είναι αυξημένη κάτι που θα ξαναφέρει το Γενικό Δείκτη κοντά στις 800 μονάδες αποφορτίζοντας την έντονα πωλησιακή εικόνα της αγοράς».

Τελευταία τροποποίηση στις 08:23 - 18 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.