ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο…καταστροφικός Σεπτέμβριος και το ερώτημα του Οκτώβρη στο Χ.Α.

08:10 - 02 Οκτ 2017 | Αναλύσεις
Ο…καταστροφικός Σεπτέμβριος και το ερώτημα του Οκτώβρη στο Χ.Α.
Τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές πέτυχαν το μήνα Σεπτέμβριο την καλύτερη μηνιαία επίδοσή τους το 9μηνο του 2017, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε εκ διαμέτρου αντίθετα, παραμένοντας εγκλωβισμένο στα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου.

Ο Γενικός Δείκτης είχε πτώση 8,46% το μήνα που έφυγε, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε το 22,38% της αξίας του, ποσοστό που πιστοποιεί ότι ήταν ο μεγάλος… ασθενής και το κεντρικό πρόβλημα της αγοράς το μήνα που παρήλθε.

Δεν είναι τυχαίο ότι το -8,46% του Γενικού Δείκτη το Σεπτέμβριο, είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων 15 μηνών για το Χ.Α. και αυτό λέει πολλά για τις συνθήκες που επικράτησαν, πρωτίστως στον τραπεζικό κλάδο. 

Με τις απώλειες του Σεπτεμβρίου, μειώθηκαν σημαντικά τα κέρδη από την αρχή του 2017, τα οποία, παρ’ ότι στο πρώτο μισό του έτους είχαν φτάσει το 30%, εντούτοις πλέον έχουν μειωθεί στο 17,4% για το Γενικό Δείκτη, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει «γυρίσει» σε απώλειες σε ποσοστό 4,02%!

Είναι σαφές ότι η αγορά πέρασε το μήνα που έφυγε δια πυρός και σιδήρου, εν μέσω σεναρίων καταστροφής για τον τραπεζικό κλάδο, κάτι που οδήγησε το Γενικό Δείκτη στο να κατρακυλήσει την περασμένη εβδομάδα σε νέα χαμηλά 5μήνου.

Πλέον, ανακτώντας άμεσα την περιοχή των 750 μονάδων, η αγορά θα αναζητήσει τις νέες ισορροπίες της, πάντα σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, μετά την… ανακωχή που επετεύχθη μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν.

Οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών αλλά και ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκαν ότι οι διαδικασίες «καθαρισμού» των χαρτοφυλακίων των τραπεζικών ιδρυμάτων από κόκκινα δάνεια θα τρέξουν με επιθετικό τρόπο.

Το πόσο… πειστική θα είναι αυτή η ανακωχή, μένει να αποδειχτεί, καθώς όσο οι τράπεζες δεν αναλαμβάνουν ρηξικέλευθες και δύσκολες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, τόσο θα συσσωρεύονται νέες επισφάλειες με ότι συνεπάγεται αυτό…

Πάντως, η πορεία του κλάδου θα είναι ο καταλύτης για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ενώ – ειδικά το μήνα Σεπτέμβριο – η κυριαρχία του τραπεζικού κλάδου φανέρωσε και το βαθμό της… στρέβλωσης της ελληνικής αγοράς. Φτάσαμε σε συνεδριάσεις όπου το 80% των τζίρων και των όγκων γίνονταν από τις 4+1 μετοχές των τραπεζών, σε μια αγορά που φιλοξενεί περίπου 205 εισηγμένες!

Κατά τα λοιπά και σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη, «το σενάριο συνέχισης της τεχνικής αντίδρασης που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 725 μονάδων έχει προβάδισμα για αυτή την εβδομάδα. Η αναίρεση αυτού του σεναρίου με κλείσιμο της αγοράς κάτω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών (που είναι στις 730 μονάδες) θα αλλάξει άρδην τα τεχνικά δεδομένα βάζοντας το νέο όριο στήριξης της αγοράς στις 700 μονάδες», σημειώνει ο αναλυτής. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.