ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Eurogroup, ΔΝΤ και στο… βάθος Moody’s

08:09 - 09 Οκτ 2017 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: Eurogroup, ΔΝΤ και στο… βάθος Moody’s
Έχοντας ήδη συμπληρώσει έξι διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει εγκλωβισμένο στα τεκταινόμενα πέριξ του τραπεζικού κλάδου, αδυνατώντας να ακολουθήσει – έστω και… προσχηματικά το παγκόσμιο bull market που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μάλιστα, έξι σερί πτωτικές εβδομάδες είχαν να «καταγραφούν» τουλάχιστον τρία χρόνια στο ελληνικό χρηματιστήριο, στοιχείο που δείχνει την ανησυχία που υπάρχει για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην πτώση αυτό το διάστημα.

Ακόμη και την περασμένη εβδομάδα που γενικά υπήρξε κάποιου είδους… ανακωχή μεταξύ αγοραστών και πωλητών, οι τράπεζες υποχώρησαν εκ νέου, υπερβάλλοντας αξιοσημείωτα έναντι της υπόλοιπης αγοράς.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με πτώση 1,33%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε πτώση 7,18%, έχοντας ήδη γυρίφσει σε απώλειες το 2017, καταγράφοντας ζημιά 10,91%!

Όσο λοιπόν αδυνατεί να βρει «πατήματα» και momentum ο τραπεζικός κλάδος, το Χ.Α. θα παραμένει εγκλωβισμένο στη στασιμότητα, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη… μεγάλη εικόνα, δηλαδή το Γενικό Δείκτη. Αυτό το σημειώνουμε καθώς υπάρχουν αρκετές μετοχές της πραγματικής οικονομίας, τόσο του Large Cap όσο και πιο κάτω που έχουν αρκετά καλή συμπεριφορά.

Πάντως, η πτώση της περασμένης εβδομάδας ήρθε πρωτίστως λόγω ανυπαρξίας (νέων) αγοραστών παρά λόγω σοβαρών πωλητών. Τούτο εξάγεται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι «στέγνωσε» ο τζίρος, πέφτοντας σε επίπεδα Αυγούστου!

Πιο αναλυτικά, ο μέσος τζίρος της προηγούμενης εβδομάδας κατήλθε στα 40,9 εκατ. ευρώ (δηλαδή πιο χαμηλός και από τα 41 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος του Αυγούστου)! Παράλληλα, ήταν μειωμένος κατά 59,7% έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Σεπτέμβρη που ήταν στα 101 εκατ. ευρώ

Είναι σαφές λοιπόν ότι οι ισχυροί τηρούν στάση αναμονής, κάτι που δίνει την ευκαιρία στην αγορά να συγκεντρώσει δυνάμεις και να συσσωρεύσει πλησίον των 750 μονάδων. Ειδικά το εύρος διακύμανσης της περασμένης εβδομάδας ήταν πολύ περιορισμένο, μόλις 20 μονάδες για το Γ.Δ.

Αυτή την εβδομάδα λοιπόν πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της ημερήσιας αξίας συναλλαγών. Είναι μια εβδομάδα που έχει… γεγονότα και μπορεί να δώσει εναύσματα για κινήσεις στην αγορά.

Η εβδομάδα ξεκινά με το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, ενώ Παρασκευή με Κυριακή 13-15 Οκτωβρίου έχουμε τη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα, την προσεχή Παρασκευή ο οίκος Moody's θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, σε ότι αφορά να υπάρξει αναβάθμιση…

Πάντως, η αγορά έχει δείξει, όλους τους τελευταίους μήνες, ότι δεν επηρεάζεται από τις αναβαθμίσεις των ξένων οίκων αντιθέτως με το παρελθόν, που προξενούσαν – τουλάχιστον βραχυχρόνια – κάποια κινητικότητα.

Όπως και να ‘χει, αυτή η εβδομάδα, η 2η του Οκτώβρη, έχει τα φόντα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και από πλευράς τζίρου, ενώ το ζητούμενο είναι να βγει – κάποια στιγμή – αντίδραση. Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από τις τράπεζες και από τις… ειδήσεις ή τις… διαρροές που θα βγουν στο προσκήνιο. 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:39 - 09 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.