ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιο πάρτι στις αγορές, απόλυτη απομόνωση του Χ.Α.

07:34 - 12 Οκτ 2017 | Αναλύσεις
Παγκόσμιο πάρτι στις αγορές, απόλυτη απομόνωση του Χ.Α.
Την ώρα που διεθνώς καταγράφεται ένα από τα δύο - τρία μακροβιότερα και πιο εμφατικά bull market στην παγκόσμια ιστορία των αγορών - με σοβαρό το ενδεχόμενο η τωρινή συγκυρία να αποδειχτεί η μακράν πιο… γενναιόδωρη χρηματιστηριακά όλων των εποχών - το Χ.Α. εξακολουθεί να παρουσιάζει εικόνα απαξίωσης.

Πενιχροί τζίροι, ελάχιστοι πρωταγωνιστές, αδυναμία απομάκρυνσης από τα χαμηλά 5μήνου, συνθέτουν την εικόνα της ελληνικής αγοράς, ασχέτως με τις βραχυχρόνιες – μίας ή δύο ημερών – αντιδράσεις.

Και όλα αυτά την ώρα που ο δείκτης – σηματωρός – των ευρωπαϊκών αγορών, ο Dax της Φρανκφούρτης απέχει μόλις 30 μονάδες από τις 13.000 μονάδες με διαρκή ιστορικά υψηλά και ο ιαπωνικός NIKKEI βρίσκεται σε υψηλά 21 ετών!

Και βεβαίως, την ώρα που η Wall Street βρίσκεται σε διαρκή ιστορικά υψηλά, με τον Dow Jones να «βλέπει» πλέον το… ιλιγγιώδες νούμερο των 23.000 μονάδων, πετυχαίνοντας χθες το 48ο ρεκόρ εντός του 2017!

Η τεράστια ρευστότητα που ανακυκλώνεται στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό και επενδυτικό σύστημα, συνεχίζει να «θρέφει» δείκτες, μετοχές και αποδόσεις, οδηγώντας σε διαρκή ρεκόρ τις κυρίαρχες αγορές παγκοσμίως, σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Όμως, το ελληνικό χρηματιστήριο, εγκλωβισμένο στα εγχώρια προβλήματα της οικονομίας, τη στασιμότητα, την ακύρωση επενδύσεων αλλά βεβαίως και στα μεγάλα θέματα που έχουν οι τράπεζες, παρουσιάζει εικόνα εσωστρέφειας και απαξίωσης.

Παρά τις βραχυχρόνιες μικρο-εξάρσεις, η μεγάλη εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς, εδώ και καιρό, αν μη τι άλλο προβληματίζει. Κάτι που καθρεφτίζεται και στο τζίρο. Και βεβαίως, οι αγορές, συνήθως, δεν κάνουν λάθος. Τουλάχιστον οι… σοβαρές, οι διεθνείς. Μένει να δούμε, αν το Χ.Α. θέλει να… πει κάτι με την πορεία… ουδετερότητας του τελευταίου διαστήματος, τη στιγμή που παγκοσμίως υπάρχει φρενίτιδα επενδύσεων…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.