ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όταν το Χ.Α. άγεται και φέρεται ανάλογα με τις ορέξεις των traders

08:20 - 20 Οκτ 2017 | Αναλύσεις
Όταν το Χ.Α. άγεται και φέρεται ανάλογα με τις ορέξεις των traders
Ένα από τα κυρίαρχα εγγενή προβλήματα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι η ρηχότητά του! Αποτελώντας μια μικρή, περιφερειακή αγορά μιας… προβληματικής οικονομίας, εύλογα αντανακλά όλες τις αρρυθμίες αυτής!

Η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στην εγχώρια πολιτικοοικονομική μιζέρια και ακινησία, χωρίς να βλέπει ουσιαστικό φως στο τούνελ, κάτι που οδηγεί τους ξένους διαχειριστές σε μείωση των πρωτοβουλιών τους, καθιστώντας ακόμη πιο… ρηχό το σύστημα.

Ο τζίρος είναι πολύ μειωμένος, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτού κατευθύνεται στο χώρο του Large Cap, με αποτέλεσμα η υπόλοιπη αγορά να παραμένει στο περιθώριο των συναλλαγών.

Έτσι - αφού τους κεντρικούς δείκτες τους ελέγχουν οι μετοχές του Large Cap - με τις παραμικρές κινήσεις, είτε αγοραστικές, είτε πώλησης, το Χ.Α. κινείται μονοδιάστατα και μονοφασικά και κλονίζεται πολύ εύκολα.

Παράλληλα, πληρώνει το…  μάρμαρο της υπερβολικής τραπεζικής εξάρτησης, καθώς 4+1 μετοχές οριοθετούν καταλυτικά όλο το κλίμα.

Έτσι, παρ’ ότι την περασμένη Δευτέρα φλέρταρε με τη διάσπαση των 770 μονάδων που θα άλλαζε βραχυπρόθεσμα την τεχνική εικόνα, χθες Πέμπτη έφτασε να βολοδέρνει στη ζώνη των 740 – 745 μονάδων.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές λοιπόν ότι η αγορά «πάσχει» σημαντικά τόσο από βάθος, καθ’ ότι η απουσία κεφαλαίων «στεγνώνει» τη δυνατότητα απορρόφησης κραδασμών, όσο και από… όραμα και momentum.

Δεν υπάρχουν ορατοί καταλύτες σ’ αυτή τη φάση, οπότε η αγορά άγεται και φέρεται καθημερινά ανάλογα με τις προτεραιότητες ρευστότητας που έχουν τα 5-6 διεθνή λόμπι, που κάνουν όλο το παιχνίδι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.