ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί δεν μπορούν να ανακάμψουν οι τράπεζες;

09:10 - 30 Οκτ 2017 | Αναλύσεις
Γιατί δεν μπορούν να ανακάμψουν οι τράπεζες;
Ανήμπορο να ξεκολλήσει από τα χαμηλά πενταμήνου είναι το ελληνικό χρηματιστήριο με τις τράπεζες να βρίσκονται σε χαμηλά εφτά μηνών. Για κάθε μία αντίδραση που κάνουν οι τραπεζικές μετοχές, η αγορά την «πληρώνει»... ακριβά με πολλά περισσότερα «αδειάσματα», κάτι δεν αφήνει συνολικά το χρηματιστήριο να πάρει ουσιαστικότερες ανάσες.

Οι τράπεζες είναι ο μεγάλος «ασθενής» της αγοράς, καθώς υπάρχουν πολλές και σοβαρές ανησυχίες για την πραγματική κεφαλαιακή τους επάρκεια, ενώ φαίνεται πως πλέον, κανένας δεν πιστεύει κανέναν. Οι ξένοι έχουν δει όλα τα τελευταία χρόνια να πηγαίνουν… στράφι και να «εξατμίζονται» πολλές ανακεφαλαιοποιήσεις και αυξήσεις κεφαλαίων.

Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών ότι ο κλάδος δε θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση το 2018 και παρ’ ότι όντως αρχίζουν και «τρέχουν» τις διαδικασίες «καθαρισμού» από κόκκινα δάνεια κ.λπ., εντούτοις, οι τράπεζες την περασμένη Τετάρτη έκλεισαν σε νέα χαμηλά 7μήνου!

Τα σενάρια πολλά για αυτή τη συνεχιζόμενη αποστασιοποίηση των διεθνών χαρτοφυλακίων από την ελληνική αγορά. Φαίνεται πως υπάρχουν – στο παρασκήνιο – αρκετές ακόμη ανησυχίες για τον τραπεζικό κλάδο.

Υπάρχει ανησυχία ότι στα stress tests μπορεί να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες που να απαιτήσουν νέα κεφάλαια και… πάλι από την αρχή. Όσο στη χώρα δεν αλλάζει η ψυχολογία και δεν «ανοίγει» η αγορά, τόσο θα συσσωρεύονται «σκοτωμένα» δάνεια στις τράπεζες και σε όλο το σύστημα.

Ασχέτως αν θα επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες που υπάρχουν, η ουσία είναι ότι οι τραπεζικές μετοχές – όπως η αγορά πιστοποιεί – δεν είναι ελκυστικές για (μακροπρόθεσμη) επένδυση σ’ αυτή τη φάση. Μόνο για trading προσφέρονται το τελευταίο διάσημα και αυτό κάνουν τα βραχυπρόθεσμου ρίσκου χαρτοφυλάκια που «παίζουν» στην αγορά τελευταία.

Και φυσικά, κυρίαρχος καταλύτης είναι να διαφανεί αν και πότε θα έχουν σοβαρή κερδοφορία οι τράπεζες. Οι αυξημένες προβλέψεις και οι άλλες διαδικασίες «καθαρισμού» στις τράπεζες, δεν δίνουν… εικόνα για το πότε θα μπορούν να έχουν κερδοφορία τέτοια, που να δικαιολογεί σοβαρές επενδυτικές τοποθετήσεις. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.