ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο… υπόγειος πόλεμος των τραπεζών κατά της αγοράς ομολόγων Κύριο

09:18 - 31 Οκτ 2017 | Αναλύσεις
Ο… υπόγειος πόλεμος των τραπεζών κατά της αγοράς ομολόγων
Σε μεγάλη ακινησία βρίσκονται τα projects της έκδοσης νέων ομολόγων στο ελληνικό χρηματιστήριο, μιας αγοράς που είχε κάνει δυνατό «μπάσιμο» το τελευταίο 12μηνο στο Χ.Α.

Fourlis (IKEA), MLS, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Sunlight εξέδωσαν ομόλογα τους τελευταίους μήνες του 2016 και το πρώτο εξάμηνο του 2017, όμως τελευταία δεν υπάρχει καθόλου κίνηση.

Μάλιστα, κύκλοι της ΕΧΑΕ αφήνουν να εννοηθεί ότι (τουλάχιστον) έως το τέλος του 2017 δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά έκδοση…

Συγκυριακοί – δημοσιονομικοί λόγοι, αλλά και η… αλλαγή πλάνων από τις τράπεζες, που επιζητούν νέες ρευστότητες και επισπεύδουν πολλές διαδικασίες, είναι οι αιτίες που αυτή η αγορά παραμελείται λίγο…

Η 3η αξιολόγηση κανείς δεν ξέρει πότε θα κλείσει, ενώ όλους τους τελευταίους μήνες δεν έχει υπάρξει κάτι ιδιαίτερο σ’ ότι αφορά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων και του ρίσκου χώρας, με το 10ετές να παραμένει «κολλημένο» στο 5,5 – 5,6% εδώ και πολλούς μήνες.

Παράλληλα, η αγορά έχει δείξει μεγάλη αδυναμία στην έλκυση νέων κεφαλαίων, κάτι που ασφαλώς παίζει το ρόλο του.

Βεβαίως, το… κυριότερο για κάποιους, είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες, έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την αγορά. Εξ αρχής είδαν… ανταγωνιστικά τη νέα αγορά ομολόγων, καθώς είναι μια αγορά που ανοίγει μια καινούρια προοπτική ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, «έξω» από τον τραπεζικό κλάδο.

Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχει ένας… ιδιότυπος «πόλεμος» κατά αυτής της αγοράς από τις τράπεζες, οι οποίες βλέπουν να «σηκώνονται» λεφτά που τα έχουν ανάγκη και να πηγαίνουν στην κάλυψη ομολόγων.

Πλέον, οι τράπεζες έχουν ανάγκη από ρευστότητες για να κλείσουν τις δικές τους εκκρεμότητες, οπότε στο… παρασκήνιο, αποθαρρύνουν σ’ αυτή τη φάση κάθε άλλη… αλλότρια κίνηση έλκυσης ρευστότητας… 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.