ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Για να παρεμβαίνει ολόκληρος Ντράγκι, καταλαβαίνουμε τη σοβαρότητα

09:00 - 08 Νοε 2017 | Αναλύσεις
Για να παρεμβαίνει ολόκληρος Ντράγκι, καταλαβαίνουμε τη σοβαρότητα
Το νέο άδειασμα στις τραπεζικές μετοχές χθες «σκότωσε» ξανά την αγορά, επιβεβαιώνοντας ξανά ότι κανένα momentum αντίδρασης και αξιόπιστης ανόδου δεν μπορεί να λάβει χώρα με «άρρωστες» τις τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες της πτώσης των τραπεζών, είναι σαφές ότι κάθε... διαρροή – είτε θετική, είτε αρνητική - χρησιμοποιείται κατά το δοκούν από τους traders ανάλογα με το timing, ενώ ρόλο παίζουν τόσο οι τελευταίες ετυμηγορίες ξένων οίκων, όσο και τα προβλήματα  στην (πρακτική) εφαρμογή των μνημονιακών διατάξεων περί πλειστηριασμών και άλλων.

Η υπόθεση με τον… ακτιβισμό κατά των πλειστηριασμών είναι και η κυριότερη αιτία που έχουν οδηγήσει τον τραπεζικό κλάδο σε απώλειες κοντά στο 12% το τελευταίο 4ήμερο.

Το γεγονός ότι χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε παρέμβασή του στο Eurogroup ζήτησε να επιλυθεί το ζήτημα με την αποχή των συμβολαιογράφων, η οποία καθυστερεί τους πλειστηριασμούς στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση την επίλυση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δείχνει πολλά, αν όχι τα πάντα!

Οι πλειστηριασμοί έπρεπε, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί να είχαν προχωρήσει από το Σεπτέμβριο, μετά ήρθε ο Νοέμβριος, ενώ πλέον φαίνεται πως πάνε για το 2018. Το θέμα είναι ότι κάθε ημέρα που περνά, λειτουργεί πολλαπλασιαστικά αρνητικά για τις τράπεζες, καθώς συσσωρεύει ακόμη περισσότερο… σκοτωμένο… αίμα δανείων και υποχρεώσεων στο σύστημα!

Αυτός είναι και ο λόγος που προ ενός μηνός όλο το σύστημα είχε πέσει πάνω στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ώστε να «τρέξουν» τις διαδικασίες καθαρισμού του χαρτοφυλακίου τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.