ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπάρχει (μεγάλο) πρόβλημα και το Χρηματιστήριο το δείχνει

09:30 - 16 Νοε 2017 | Αναλύσεις
Υπάρχει (μεγάλο) πρόβλημα και το Χρηματιστήριο το δείχνει
Ασχέτως αν σήμερα βγει αντίδραση μετά την υπερ-πίεση των τελευταίων ημερών, η αλήθεια είναι ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πιστοποιεί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι… κάτι δεν πάει καλά, ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Η αγορά έχει παραδοθεί πλήρως στην ανασφάλεια και την αρνητική ψυχολογία, κλείνοντας χθες για 7η φορά πτωτικά στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις.

Και όλα αυτά παρ' ότι ενδοσυνεδριακά έλαβε χώρα σημαντική ανάκαμψη και αυξημένο trading, με φόντο το swap που ξεκίνησε η κυβέρνηση με σκοπό την ορθολογικοποίηση τη αγοράς Ομολόγων.

Η εικόνα της αγοράς καθρεφτίζει την… αλήθεια για την κατάσταση στην οικονομία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, αλλά και την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σχεδόν σε χαμηλά 6,5 μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χθες μια ανάσα πάνω από το χαμηλό 52 εβδομάδων!

Εταιρείες και εργοστάσια κλείνουν, παραγωγικές μονάδες μεταφέρονται αλλού, επενδύσεις αναβάλλονται ή αναστέλλονται, γενικώς υπάρχει μια... άρση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη χώρα.

Η αγορά διακρίνει ότι η κυβέρνηση - εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες και στα «θρησκεύματα» του παρελθόντος που αποτελούν θεωρίες επί χάρτου σε... αμφιθέατρα αλλά δεν χρησιμεύουν στην πραγματική ζωή – είναι εχθρική προς τις επενδύσεις.

Η ματαίωση, η αναβολή, η αναστολή και η… κωλυσιεργία επενδυτικών projects, αυτό δείχνει. Και όλα αυτά, σε μια χώρα που μετά από εφτά χρόνια χρεοκοπίας και καταστροφής, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό, χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, οικογένειες καταστράφηκαν, χρειάζεται μια πραγματική επενδυτική επανάσταση.

Την ώρα που απαιτείται επενδυτική επανάσταση, κυριαρχεί η πολεμική και ο ακτιβισμός κατά των επενδύσεων, με πολλά projects να λιμνάζουν επί χρόνια, εξουθενώνοντας κάθε διάθεση φυγής προς τα εμπρός, άρα και δημιουργίας θέσεων εργασίας, πλούτου και νέων ευκαιριών.

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, το χρηματιστήριο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για την επόμενη ημέρα στη χώρα. Και ως γνωστόν, τα διεθνή χαρτοφυλάκια που ως επί το πλείστον κάνουν το παιχνίδι στην ελληνική αγορά, έχουν πολλαπλές επιλογές διεθνώς για να επενδύσουν… 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.