ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος εποχής για τα ADRs της Εθνικής στη Νέα Υόρκη Κύριο

09:29 - 17 Νοε 2017 | Αναλύσεις
Τέλος εποχής για τα ADRs της Εθνικής στη Νέα Υόρκη
Μετά από περίπου 19 χρόνια, η διοίκηση της Εθνικής αποφάσισε να καταργήσει τα ADRs που διαπραγματεύονταν στη Wall Street από το 1999. Πρόκειται για τα πιστοποιητικά κατάθεσης της Εθνικής στο αμερικανικό αποθετήριο και ήταν ένα προϊόν μιας άλλης εποχής.

Μετά από πολλά χρόνια λοιπόν τα ADRs τα πιστοποιητικά κατάθεσης αμερικανικού αποθετηρίου της Εθνικής τράπεζας καταργήθηκαν και μαζί και η Bank of New York Mellon ως θεματοφύλακας που στο παρελθόν κατείχε έως και το 6% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν και σε περιόδους μεγάλης μεταβλητότητας τα ADRs της Εθνικής λειτουργούσαν ως… προπομπός και μηχανισμός προεξόφλησης για την εκάστοτε ημερήσια πορεία της μετοχής της Εθνικής.

Αυτό το προϊόν ξεκίνησε πέριξ του 1998, όταν υποδιοικητής ήταν ο Απόστολος Ταμβακάκης.

Λόγω του ADR η Εθνική ήταν υποχρεωμένη να δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία και με βάση τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα που προφανώς διαφοροποιούνται σε κάποιους τομείς με τα IFRS.

Βεβαίως, ο βασικός λόγος που καταργούνται τα ADRs της Εθνικής είναι ότι είχαν καταστεί ανενεργά και λόγω αμερικανικών λογιστικών προτύπων.

Τέλος, για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι τα ADRs το 1998 είχαν εισαχθεί με τιμή 25 δολάρια και σχέση 4,25 ADRs προς 1 μετοχή της Εθνικής. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.