ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Πρώτο ζητούμενο, η υπεράσπιση της αντίδρασης της Παρασκευής

09:00 - 20 Νοε 2017 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: Πρώτο ζητούμενο, η υπεράσπιση της αντίδρασης της Παρασκευής
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι έχει περιέλθει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σήμερα καλείται να «υπερασπιστεί» την αντίδραση της Παρασκευής, μια αντίδρασης που διέσωσε πολλά, τουλάχιστον προς το παρόν. Ήταν μια ανοδική κίνηση… επιβίωσης και αυτοσυντήρησης, καθώς διασώθηκε η ζώνη των 700 μονάδων, βγήκαν άμυνες, βγήκαν και αγορές, ενώ υπήρξε και αύξηση όγκων και τζίρων.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι - σήμερα και τις επόμενες ημέρες - η αγορά να «χτίσει» πάνω στην αντίδραση της Παρασκευής, ώστε να μην κινδυνεύσει εκ νέου η περιοχή των 700 μονάδων, που θα ανατροφοδοτούσε περαιτέρω το πτωτικό ντόμινο και την εύλογη ανησυχία για το τι πραγματικά συμβαίνει σε οικονομία και τράπεζες.

Σήμερα λοιπόν και στις επόμενες συνεδριάσεις μένει να φανεί η ποιότητα και η  ανθεκτικότητα της τελευταίας συνεδρίασης, η οποία είχε κάποια θετικά στοιχεία.

Ο τραπεζικός κλάδος διακίνησε συνολικό όγκο 83,8 εκατ. τεμάχια που είναι ο μεγαλύτερος όγκος του τελευταίου ενάμιση μήνα, καθώς μεγαλύτερος είχε να γίνει από τις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια του «ξεφορτώματος» σε ποσοστό 8,04% για τις τράπεζες, υπήρξε εξίσου υψηλός όγκος 64,2 εκατ. τεμαχίων.

Τα στοιχεία δείχνουν λοιπόν ότι έχουν ξαναμπεί στο «κόλπο» κάποια ισχυρά χαρτοφυλάκια, που κάνουν «παιχνίδι» στις τράπεζες. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν αυτή η επαναδραστηριοποίηση σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα απλό ποντάρισμα ή trading μιας ή δύο ημερών, ή αν οριοθετεί κάτι πιο ανθεκτικό.

Άλλωστε, ο τραπεζικός κλάδος έχει εξαϋλωθεί, με διαρκή χαμηλά ενάμιση και πλέον έτους. Βεβαίως, ρόλο στην αντίδραση της Παρασκευής, που ήρθε μετά το δεύτερο μισό της συνεδρίασης, έπαιξε η λήξη παραγώγων στον FTSE 25, η προτελευταία της χρονιάς, καθώς μετά από αυτή την εξέλιξη πήρε ανάσες αντίδρασης η αγορά.

Αυτό που προέχει λοιπόν στη σημερινή συνεδρίαση είναι αφενός η… υπεράσπιση των κεκτημένων της Παρασκευής, άρα η διακράτηση της ζώνης των 710 μονάδων και κατόπιν, ανάλογα με το κλίμα στις διεθνείς αγορές η προσπάθεια για κίνηση προς τις 720 μονάδες. Σε διαφορετική περίπτωση και σε τυχόν απώλεια των 700 μονάδων, ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου για… νέες περιπέτειες, αρκετά χαμηλότερα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.