ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Χρειάζεται έναν νέο κεντρικό δείκτη, των ισχυρών blue chips

09:05 - 22 Νοε 2017 | Αναλύσεις
ΧΑ: Χρειάζεται έναν νέο κεντρικό δείκτη, των ισχυρών blue chips
Την ώρα που μετοχές - blue chips εξαιρετικών εταιρειών της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται σε υψηλά έτους ή και πολλών ετών, ή ακόμη και σε ιστορικά υψηλά, το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος είναι... λιωμένος, δεν αφήνει και τη συνολική «βιτρίνα» του Χ.Α., δηλαδή το Γενικό Δείκτη, να δείξει κάτι καλύτερο.

Παρ’ ότι μετοχές εταιρειών όπως Μυτιληναίος, Motor Oil, Σαράντης, ΟΤΕ και αρκετών άλλων έχουν σημαντικά κέρδη τόσο το 2017, όσο και το 2016, ευρισκόμενες πλησίον των υψηλών έτους ή πολλών ετών, ο Γενικός Δείκτης βολοδέρνει μεταξύ 700 και 720 μονάδων, λόγω της... ισοπέδωσης των τραπεζών.

Φυσικά, ούτε οικονομία αλλά ούτε και χρηματιστήριο μπορεί να υπάρξει χωρίς τράπεζες. Όμως, το γεγονός ότι η «βιτρίνα» του Χ.Α. εξαρτάται από τις (μόλις τέσσερις) τράπεζες, αδικεί συνολικά την αγορά. Πολλά από τα προαναφερθέντα blue chips διαπραγματεύονται ωσάν ο Γ.Δ. να βρίσκεται στις 2.500 ή και στις 3.000 μονάδες.

Και είναι… άδικο για όλο το προφίλ του Χ.Α. καθώς αρκετοί επενδυτές, έχουν ως… κράχτη για να μπουν στην αγορά, την πορεία του Γενικού Δείκτη.

Ο οποίος όμως, βολοδέρνει πλησίον των χαμηλών 7μήνου, χωρίς momentum και χωρίς δυναμική.

Άρα, ίσως κάποια στιγμή οι ιθύνοντες, θα πρέπει να σκεφτούν τη δημιουργία ενός δείκτη -ξεχωριστού- των κορυφαίων μετοχών της πραγματικής οικονομίας! Των ισχυρών μη τραπεζικών μετοχών που εδώ και χρόνια έχουν συνεπή αποτελέσματα, γερούς ισολογισμούς, καλό management και αξιοσημείωτη εξωστρέφεια.

Γιατί, πλέον, ο Γενικός Δείκτης απλώς δεν είναι αντιπροσωπευτικός, με την… αρρωστημένη κατάσταση που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο που για να μην μηδενίσει έχει κάνει δύο reverse split!

Τελευταία τροποποίηση στις 09:20 - 22 Νοε 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.