ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Μόλις 310 μονάδες υψηλότερα από το 1990 ο Γ.Δ.

09:00 - 06 Δεκ 2017 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: Μόλις 310 μονάδες υψηλότερα από το 1990 ο Γ.Δ.
Ασχέτως με τη χθεσινή μικρο-διόρθωση των διεθνών αγορών, το παγκόσμιο bull market είναι σε πλήρη εξέλιξη, με το δείκτη – οδηγό του παγκόσμιου momentum, τον Dow Jones κοντά στις 24.200 μονάδες, ενώ γενικότερα οι περισσότερες αγορές είναι κοντά σε πολυετή υψηλά, ή ιστορικά υψηλά.

Και όμως, η ελληνική αγορά έχει χάσει – τα τελευταία χρόνια – όλη την άνοδο των διεθνών αγορών, καθώς παραμένει εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια και στα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας.

Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όλα τα τελευταία χρόνια, στέρησαν από το ελληνικό χρηματιστήριο την μικρή ή μεγαλύτερη ταύτιση με το διεθνές momentum, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βολοδέρνει ουσιαστικά όχι πολύ μακριά από τα χαμηλά πολλών ετών.

Για όσους το ξεχνούν, θυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης, μόλις προ 22 μηνών, το Φεβρουάριο του 2016 κύλησε στις 420 μονάδες που είναι χαμηλά 26 ετών και επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές του 1990!

Από εκείνα τα επίπεδα, παρά την άνοδο των blue chips τόσο το 2016 όσο και το 2017, ο Γ.Δ. κερδίζει μόλις 310 μονάδες! Δηλαδή ο Γ.Δ. του Χ.Α. βρίσκεται μόλις 310 μονάδες υψηλότερα από τα επίπεδα που είχε στις αρχές του 1990! Πρόκειται ασφαλώς για… παταγώδη και σοκαριστική αλήθεια, που δείχνει την κατάσταση στην αγορά.

Και όλα αυτά, την ώρα που οι διεθνείς αγορές έχουν κάνει το ιστορικότερο και πιο δυνατό ράλι από καταβολής, έχοντας σχεδόν διπλασιάσει την κεφαλαιοποίησή τους τα τελευταία 4-5 χρόνια!

Βασική αιτία φυσικά γι’ αυτή την εικόνα του Χ.Α. είναι ο τραπεζικός κλάδος που στην ουσία έχει εξαϋλωθεί, ενώ χρειάστηκε η διοίκηση του Χ.Α. να προβεί σε δύο reverse split του τραπεζικού δείκτη για να μη μηδενίσει και για να μπορεί να διαδραματίζει ρόλο στην αγορά.

Βεβαίως, επαναλαμβάνουμε ότι αρκετά blue chips τόσο το 2016 όσο και το 2017 έχουν δώσει σημαντικές αποδόσεις, οι οποίες όμως συχνά «σκεπάζονται» από την κακή συνολική «βιτρίνα» της αγοράς, από το Γ.Δ.. Άλλωστε, πολλά blue chips διαπραγματεύονται με Γ.Δ. στις 2.500 ή και στις 3.000 μονάδες, ευρισκόμενα είτε σε υψηλά πολλών ετών, είτε σε ιστορικά υψηλά. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.