ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «γύμνια» της αγοράς και οι ξένοι

09:17 - 08 Δεκ 2017 | Αναλύσεις
Η «γύμνια» της αγοράς και οι ξένοι
Πρόσφατα γράφαμε για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν ορισμένα μη τραπεζικά blue chips τις τελευταίες ημέρες, κάτι που τα οδηγεί σε «κρέμασμα» και απώλειες καθημερινά. Φαίνεται πως οι ξένοι σταμάτησαν νωρίς φέτος τις κινήσεις τους, οπότε η αγορά παρουσιάζεται «γυμνή» από πλευράς όγκων και τζίρων.

Ειδικά η χθεσινή συνεδρίαση, ήταν αποκαρδιωτική, καθώς είχε το μικρότερο τζίρο εδώ και οκτώ συνεδριάσεις, ενώ όγκοι και τζίροι ακόμη και στον Large Cap ήταν πολύ μειωμένοι.

Στη μετοχή – leader της αγοράς, την Coca Cola HBC διακινήθηκαν μόλις 11.248 τεμάχια, στον ΟΛΠ διακινήθηκαν 1.164 μετοχές, στην Aegean Airlines 13.696 τεμάχια, στη Σαράντης 16.042 τεμάχια και στη Lamda Development 16.973 μετοχές!

Παράλληλα, στον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκαν κάτω από 20 εκατ. τεμάχια, όταν στη συνεδρίαση της Τετάρτης ήταν 31 εκατ., την Τρίτη 36 εκατ., τη Δευτέρα 71,4 εκατ. και την περασμένη Παρασκευή 86,4 εκατ. τεμάχια!

Επίσης, η αξία συναλλαγών σε εφτά ώρες συνεδρίασης και έως τις δημοπρασίες είχε φτάσει μόλις στα 27 εκατ. ευρώ, ενώ μετά το πέρας των δημοπρασιών διαμορφώθηκε στα 34,32 εκατ. ευρώ, με το συνολικό όγκο της αγοράς μόλις στα 30,2 εκατ. τεμάχια.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές, ότι οι εγχώριοι επενδυτές δεν μπορούν να δώσουν ρυθμό στην ελληνική αγορά, η οποία όταν σταματούν τις κινήσεις τους οι ξένοι, παρουσιάζει πολύ άνευρη εικόνα.

Και όλα αυτά, ελάχιστες ημέρες μετά το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης που έφερε τα ελληνικά ομόλογα σε προ μνημονίων και πακέτων στήριξης επίπεδα… Εκτός και αν υπάρχει κάτι… άλλο το οποίο το γνωρίζουν καλύτερα οι ισχυροί ξένοι και ακόμη δεν έχει διαρρεύσει στην αγορά...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.