ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πειραιώς: Βλέπει επιστροφή ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα έως το 2020

13:40 - 15 Δεκ 2017 | Αναλύσεις
Πειραιώς: Βλέπει επιστροφή ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα έως το 2020
Κατά την παρούσα συγκυρία τα ελληνικά ομόλογα θα έπρεπε να καταταχθούν μεταξύ της βαθμίδας Β με πιθανότητα 37% και της βαθμίδας Βa με πιθανότητα 40%, έναντι υφιστάμενης αξιολόγησης Caa από τον οίκο Moody’s, εκτιμά σε έκθεσή της η Τράπεζα Πειραιώς σημειώντας ότι παρά τον συντηρητισμό η «θεωρητική» βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης θα συνεχίσει να βελτιώνεται τα επόμενα έτη προσεγγίζοντας το 2020 το επίπεδο του Βaa.

Αναλυτικότερα, στην έκθεσή της η τράπεζα υπογραμμίζει ότι παρά τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις με το swap ομολόγων, «θα απαιτηθεί περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων αυτών, έτσι ώστε ο αυξημένος δανεισμός από τις αγορές να μην οδηγήσει σε εκ νέου αύξηση του συνολικού κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου».

Βασικό μεπόδιο, προσθέτει, σε μια νέα υποχώρηση των αποδόσεων αποτελεί η χαμηλή βαθμίδα κατάταξης του ελληνικού αξιόχρεου από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Στην περίπτωση της Moody's, σημειώνεται στην έκθεση, η αξιολόγηση βασίστηκε κυρίως σε «μια πλειάδα 'ποιοτικών' παραγόντων και χαρακτηριστικών, οι οποίοι πολλές φορές δεν είναι άμεσα και αντικειμενικά μετρήσιμοι».

«Δεδομένων των δυσκολιών στάθμισης των 'ποιοτικών' στοιχείων της διαδικασίας αξιολόγησης έχουμε προχωρήσει στην εκτίμηση ενός Global Sovereign Rating Model, το οποίο ουσιαστικά επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα του ποια θα είναι η θεωρητικά 'δίκαιη' βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων μιας χώρας βασιζόμενοι μόνο στα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας και συγκριτικά πάντα με την αξιολόγηση των ομολόγων ενός ευρύτερου δείγματος οικονομιών.

«Επιφυλακτική αξιολόγηση»

» Τα αποτελέσματα του μοντέλου αυτού είναι ότι σε σχέση με ένα δείγμα 124 χωρών που αξιολογούμε σε βάθος 12 ετών, κατά την παρούσα συγκυρία τα ελληνικά ομόλογα θα έπρεπε να καταταχθούν μεταξύ της βαθμίδας 'Β' με πιθανότητα 37% και της βαθμίδας  'Βa' με πιθανότητα 40%, έναντι υφιστάμενης αξιολόγησης 'Caa' από τον οίκο Moody’s.

» Είναι ενδεικτικός λοιπόν ο βαθμός στον οποίο αντικατοπτρίζονται η βαρύτητα της οικονομικής αβεβαιότητας από τα οικονομικά προγράμματα προσαρμογής και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς στην επιφυλακτική αξιολόγηση του οίκου για την Ελλάδα.

» Τέλος προχωρώντας την ανάλυση μας ένα βήμα πιο πέρα διαπιστώνουμε ότι κάτω από ένα συντηρητικό – αλλά θετικό- μακροοικονομικό σενάριο, η «θεωρητική» βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης θα συνεχίσει να βελτιώνεται τα επόμενα έτη προσεγγίζοντας το 2020 το επίπεδο του ¨Βaa¨, επίπεδο που σηματοδοτεί το όριο μεταξύ ομολόγων επενδυτικής ή μη διαβάθμισης» καταλήγει η έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:37 - 15 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.