ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπροστά στην αναμέτρηση με τις 770 μονάδες το Χρηματιστήριο

09:20 - 18 Δεκ 2017 | Αναλύσεις
Μπροστά στην αναμέτρηση με τις 770 μονάδες το Χρηματιστήριο
Οκτώ συνεδριάσεις έχουν απομείνει έως το φινάλε του 2017, ενώ η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι η τελευταία… κανονική, με πέντε συνεδριάσεις. Παρ’ ότι μπαίνουμε στην περίοδο που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από εορταστική ραστώνη και περιορισμό συναλλαγών, η εβδομάδα ξεκινά με «προίκα» την εξαιρετική παρακαταθήκη του περασμένου 5ημέρου, που αναβάθμισε συνολικά την εικόνα του Χ.Α.

Μετά από ένα παρατεταμένο διάστημα που το χρηματιστήριο είχε εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια χωρίς αντανακλαστικά, την περασμένη εβδομάδα η αγορά ξύπνησε για τα καλά, ακολουθώντας το ράλι των ομολόγων.

Ύστερα από πολλές εβδομάδες περιορισμένων κινήσεων με πολύ μικρούς όγκους και τζίρους, το περασμένο 5ήμερο καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση της αξίας συναλλαγών, που ειδικά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Η εντυπωσιακή βελτίωση στο δημοσιονομικό προφίλ της Ελλάδος, όπως αυτή καταγράφεται από την πορεία των ομολόγων που με τη σειρά τους «αντανακλούν» πως βλέπει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κοινότητα το ρίσκο της χώρας, ήταν ο κυρίαρχος καταλύτης της επαναδραστηριοποίησης ισχυρών χαρτοφυλακίων στο Χ.Α.

Η δυναμική αποφόρτισης στα ομόλογα αιφνιδίασε ακόμη και έμπειρους παράγοντες της αγοράς που σε καμιά περίπτωση δεν ανέμεναν στο παρόν timing τέτοια βελτίωση, καθώς την Παρασκευή το 10ετές έπεσε κάτω και από το 4%, παραπέμποντας σε επίπεδα που είχε στα τέλη του 2006!

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό και δεδομένου ότι το Χ.Α. δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα σε σύγκριση με το παγκόσμιο bull market που βρίσκεται σε εξέλιξη, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν κάποιες καλές εισροές κεφαλαίων.

Ο τζίρος των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, δείχνει πολλά. Την Τετάρτη η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 83,86 εκατ. ευρώ (έστω και με πολλά πακέτα), την Πέμπτη ο τζίρος έφτασε στα 116 εκατ. ευρώ και την Παρασκευή στα 119,94 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος λοιπόν των τριών τελευταίων συνεδριάσεων ήταν υπερδιπλάσιος έναντι των 46,3 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας και αυτό τα λέει όλα.

Την Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 767,76 μονάδες με οριακή άνοδο 0,02%, σε μια συνεδρίαση που για πολλοστή φορά «άγγιξε» το όριο των 770 μονάδων, καθώς είχε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 771,31 μονάδες (+0,49%).

Βεβαίως, αν δεν υπήρχε η μεγάλη πτώση 1,92% της Coca Cola HBC που επηρεάζει το Γ.Δ. σε ποσοστό 11%, τότε είναι σαφές ότι η αγορά θα είχε κατακτήσει ήδη τις 770 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης την περασμένη εβδομάδα ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,65%, ανεβάζοντας τα κέρδη από την αρχή του 2017 στο 19,28%. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης είχε άνοδο 11% την περασμένη εβδομάδα, γυρνώντας το 2017 σε οριακά θετική τροχιά, με κέρδη 0,38%. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.