ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως έφτασε σε υψηλά τριμήνου το ελληνικό χρηματιστήριο

09:10 - 19 Δεκ 2017 | Αναλύσεις
Πως έφτασε σε υψηλά τριμήνου το ελληνικό χρηματιστήριο
Μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο πέτυχε ότι δεν είχε πετύχει τρεις μήνες! Διέσπασε την αντίσταση των 770 μονάδων, κάτι που είχε αποτύχει να κάνει τουλάχιστον 4-5 φορές το τελευταίο τρίμηνο, ενώ το κλείσιμο στις 783,76 μονάδες παραπέμπει σε νέα υψηλά τριών μηνών, καθώς υψηλότερα είχε βρεθεί μόνο στις 14 Σεπτεμβρίου!

Πρόκειται για μια «απάντηση» για το πώς μια αγορά αποκτά αμέσως (επενδυτικό) νόημα και momentum, αν υπάρχουν οι καταλύτες και αν αυτοί οι καταλύτες συνδυάζονται με το timing.

Ασφαλώς, κεντρικός καταλύτης για την αλλαγή του σκηνικού που επιχειρείται εδώ και λίγες συνεδριάσεις είναι η κούρσα των αποδόσεων των ομολόγων που έχουν κατέλθει σε επίπεδα που είχαν το 2006, κάτι που έχει αιφνιδιάσει τους πάντες.

Ορισμένοι μάλιστα κάνουν λόγο για υπερβολή, δεδομένου ότι η αγορά ομολόγων απέκτησε βάθος απότομα, λόγω του swap, οπότε βρήκε εμπορευσιμότητα και momentum, το οποίο ορισμένα funds το εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν.

Αφορμή πάντως για την αλλαγή πλεύσης και την ανατροφοδοτούμενη μείωση, που έφερε τη δεκαετία από το 5,50% στο 3,90% ήταν το επιτυχημένο swap όπου 20 ομόλογα μετατράπηκαν σε πέντε νέα.

Από τη μία λοιπόν υπάρχει η «ασπίδα» της βελτίωσης του δημοσιονομικού προφίλ της χώρας, άρα παύει ένας επενδυτής να βλέπει ως… πεταμένα στο… τζόγο τα λεφτά στην Ελλάδα, κάτι που επιτρέπει – έστω και λίγο – στο Χ.Α. να αφουγκραστεί το διεθνές momentum.

Το παγκόσμιο bull market είναι σε πλήρη εξέλιξη, με αλλεπάλληλα θετικά κλεισίματα και φρενίτιδα νέων ιστορικών υψηλών! Ο Dow Jones έκλεισε χθες σε νέο ιστορικό υψηλό απέχοντας πλέον 208 μονάδες από τις 25.000 μονάδες ενώ ο Xetra DAX έκλεισε πάνω από τις 13.300 μονάδες!

Το Χ.Α. λοιπόν παρουσιάζει τελευταία στοιχεία ξεμπλοκαρίσματος, έχοντας συμπληρώσει 4ήμερο ανοδικό σερί με αθροιστικά κέρδη 6,14% για το Γενικό Δείκτη, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει συμπληρώσει 5ήμερο ανοδικό σερί με κέρδη άνω του 13%. Χθες είχαμε μια ακόμη συνεδρίαση με αναβαθμισμένο προφίλ, με όγκους, τζίρους, εναλλαγές και πλουραλισμό στους πρωταγωνιστές.

Ζητούμενο είναι η διατήρηση του ενδιαφέροντος, έστω και αν λογικά οι επόμενες ημέρες θα χαρακτηριστούν από την εορταστική ραστώνη, καθώς και η διακράτηση των επιπέδων που έχουν κατακτηθεί έως τώρα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.