ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υπεραγορασμένα επίπεδα το Χρηματιστήριο, θεμιτή η διόρθωση

09:01 - 29 Δεκ 2017 | Αναλύσεις
Σε υπεραγορασμένα επίπεδα το Χρηματιστήριο, θεμιτή η διόρθωση
Μετά το 9ήμερο ανοδικό σερί, η αγορά επιζητούσε διόρθωση και αποφόρτιση, η οποία -σε πρώτη φάση- ήρθε χθες και μένει να δούμε σήμερα πώς θα εξελιχθεί η εικόνα.

Η αγορά έτσι κι αλλιώς όφειλε και συνεχίζει να οφείλει διόρθωση, καθώς πρέπει να «δέσουν» οι τιμές σε δείκτες και μετοχές, δεδομένου ότι από τις 12 Δεκεμβρίου είχε μόνο ανοδικά κλεισίματα, ενώ γίνονταν μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.

Ο Γενικός Δείκτης είχε κάνει… κούρσα από τις 738,44 μονάδες στις 12/12 έως τις 809,23 μονάδες (κλείσιμο Τετάρτης), με νέα υψηλά τριάμισι μηνών, καταγράφοντας μια άνοδο 71 μονάδων ή ποσοστό 9,60%, ενώ ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης είχε 10ήμερο ανοδικό σερί με κέρδη 19,56%!

Δηλαδή μέσα σε μόλις εννέα συνεδριάσεις το Χ.Α. πέτυχε σχεδόν το 35% των φετινών, ετήσιων κερδών, οπότε αν μη τι άλλο, δείκτες και μετοχές βρέθηκαν σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Χθες ο Γενικός Δείκτης έχασε, οριακά, το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων, όμως υπήρξε κάποια αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας, οπότε μένει να δούμε σήμερα την… ετυμηγορία των «παικτών» της αγοράς, στην τελευταία συνεδρίαση του έτους.

Το θετικό είναι ότι η διόρθωση ήρθε με κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών, άρα δεν επηρεάζεται το momentum. Η μείωση του τζίρου σε πτωτική συνεδρίαση είναι θετική εξέλιξη, καθώς πιστοποιεί ότι πρόκειται περί… διαχειριστικής διόρθωσης, περισσότερο τεχνικής φύσης, χωρίς ουσιαστικό επενδυτικό υπόβαθρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τράπεζες διακινήθηκαν 52 εκατ. τεμάχια, όταν την Τετάρτη είχαν διακινηθεί 114,2 εκατ. μετοχές και την Παρασκευή 146 εκατ. μετοχές! Παρόμοιο σκηνικό επικράτησε και στο χώρο του FTSE 25…

Τελευταία τροποποίηση στις 09:02 - 29 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.