ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς ξένους, το Χρηματιστήριο θα είχε τζίρους… περιπτέρου

08:30 - 16 Ιαν 2018 | Αναλύσεις
Χωρίς ξένους, το Χρηματιστήριο θα είχε τζίρους… περιπτέρου
Το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων 21 συνεδριάσεων, ήτοι το χαμηλότερο από τις 12 Δεκέμβρη, ημέρα που ξεκίνησε η αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο πραγματοποίησε χθες το Χ.Α.

Πιο αναλυτικά, η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 30,69 εκατ. ευρώ, συντριπτικά μειωμένη από τα 67,2 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας και από τα 100 εκατ. ευρώ κάποιων συνεδριάσεων!

Ο λόγος; Το γεγονός ότι χθες ήταν αργία στις αγορές της Wall Street για τον εορτασμό της ημέρας του Martin Luther King! Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση του πόσο ρηχή, πόσο (περαιτέρω) ασήμαντη θα ήταν η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά χωρίς τους ξένους.

Παρ’ ότι η Wall Street ανοίγει μετά τις 16:00 ώρα Ελλάδος, το γεγονός ότι λειτουργεί συνδυαστικά με το Λονδίνο, επηρέασε καταλυτικά τις συναλλαγές στο Χ.Α. Η ουσία είναι ότι χωρίς ξένους, το ελληνικό χρηματιστήριο θα πραγματοποιούσε τζίρους… περιπτέρου!

Κάποιοι, εντελώς κοντόφθαλμα σκεπτόμενοι, κατηγορούν τη MiFID ΙΙ και τις προσπάθειες που κάνει η Ευρώπη να εκσυγχρονίσει και να προσδώσει περαιτέρω διαφάνεια σ’ όλο το χρηματιστηριακό της σύστημα. Μειονεκτήματα υπάρχουν, εύλογα.

Όμως, το Χ.Α. είναι θετικό το ότι εδώ και χρόνια έχει συνδεθεί για τα καλά με τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς περίπου το 60% με 65% των συναλλαγών τις πραγματοποιούν διεθνή χαρτοφυλάκια.

Για όσους το… αγνοούν, τους θυμίζουμε ότι άλλες… βαλκανικού τύπου αγορές, όπως π.χ. του Βελιγραδίου, που δεν έχουν ξεφύγει από τον τοπικό τους χαρακτήρα, πραγματοποιούν συναλλαγές μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!

Χωρίς την εφαρμογή της MiFID I και χωρίς κανόνες διαφάνειας, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα είχε συμμετοχή των ξένων, με ό,τι θα συνεπάγονταν αυτό… 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:41 - 16 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.