ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να γιατί σταμάτησε (απότομα) η αγορά ομολόγων στο Χρηματιστήριο

09:00 - 18 Ιαν 2018 | Αναλύσεις
Να γιατί σταμάτησε (απότομα) η αγορά ομολόγων στο Χρηματιστήριο
Απότομα έχει σταματήσει η διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά ομολόγων στο ελληνικό χρηματιστήριο και αυτό – φυσικά – δεν είναι τίποτα άλλο, παρά «έργο» των τραπεζών!

Ενώ στα τέλη του 2016 και στο πρώτο 6μηνο του 2017 καταγράφηκε ένας σημαντικός αριθμός επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων, όπως αυτά των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου και Sunlight, το... project έχει «παγώσει» εντελώς!

Ο λόγος είναι ότι οι τράπεζες, έγιναν πιο… αυστηρές με αυτή την ιστορία. Και ως γνωστόν, έχουν τη δύναμη να επιβάλουν την… αλήθεια τους στην αγορά!

Οι τράπεζες βρίσκονται σε επίσπευση του κλεισίματος των δικών τους εκκρεμοτήτων, οπότε χρειάζονται κάθε είδους (κυκλοφορούσα) ρευστότητα.

Όμως, μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΣΕΠΕΥ) στο πρόσφατο Money Show στο Hilton Γιάννης Πολυχρονίου. Ο ιδιοκτήτης της Μεσογειακής ΑΕΕΔ αποκάλυψε ότι η αγορά ομολόγων του Χ.Α. σταμάτησε γιατί οι τράπεζες πλησιάζουν οι ίδιες τις καλές επιχειρήσεις και παρέχουν οι ίδιες... πρόθυμα δάνεια σ’ αυτές!

Βλέποντας ότι χάνουν ρευστότητα και μερίδιο στα δάνεια από την ανταγωνιστική αγορά ομολόγων του Χ.Α., οι τράπεζες κινούνται επιθετικά, δίνοντας δάνεια σε περιπτώσεις που βλέπουν ότι έχουν εξασφαλισμένη την εύρυθμη πιστοληπτική συνέπεια… 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.